Vår demokrati behöver en tydlig moral och starka normer

Ondskan och råheten hos de människor som utförde terrorattacken mot Israel går knappt att ta in.

Här ser vi en bild från ett solidaritetsmöte för Israel i San Francisco. Att världen står upp för Israel i denna svåra stund har stort moralisk och politisk betydelse.

Här ser vi en bild från ett solidaritetsmöte för Israel i San Francisco. Att världen står upp för Israel i denna svåra stund har stort moralisk och politisk betydelse.

Foto: D. Ross Cameron

Krönika2023-10-11 05:15
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Närmaste jämförelse i nutid är rapporterna inifrån de byar och städer som den ukrainska armén befriade från de ryska angriparna förra hösten. Ryssarna lämnade efter sig massgravar, våldtäktsoffer och vandalism i ofattbara skalor. Den fria världens demokratier behöver samfällt stå upp mot ondskans imperialister i öst och syd. Det vi idag ser i Ukraina och i Israel kan annars mycket väl utvecklas till vardaglig världsstandard under kommande decennier.

I en intervju med Expressen (10/10) pekade den tidigare stats- och utrikesministern Carl Bildt på den stora betydelse som presidentvalet i USA 2024 sannolikt kommer att ha när det gäller Ukrainas möjlighet att stå emot det ryska anfallet. "Trump kan vara en större fara än Putin", säger Bildt med anledning av att Ryssland söker vägar att få USA att minska det militära biståndet till Ukraina. "Trump har ju tidigare visat att han lätt köper vad Putin säger, och att han knappast är någon vän av Ukraina," sa Bildt till Expressen. Det är allvarliga ord. Den fria världen utan sin "polis" USA riskerar att bli som ett rö för vinden. 

Hamas är en del av det muslimska brödraskapet. Sedan de för knappt tjugo år sedan tog över Gazaremsan har området omvandlats till en islamistisk diktatur där det bor ett par miljoner palestinier; i huvudsak ättlingar till flyktingar från det första arabisk-israeliska kriget 1947. DN: s Nathan Shachar, med lång personlig erfarenhet av Gazaremsan, Israel och av Mellanöstern i stort, skriver (10/10): "Gaza är en diktatur, där oliktänkande och spioner skjuts på fläcken. Hatet mot Hamas är utbrett, men också stödet."

Det där "stödet" har vi nyligen fått erfara också i Sverige. Terroristorganisationen Hamas mördande av hundratals barn, kvinnor och män i Israel firades med fyrverkerier och dans i flera svenska städer under helgen som gick. Folkbladet intervjuade på nyhetsplats den judiska församlingens ordförande i Norrköping: "Våra barn lider. Klungor av arabiska barn går nu runt och trakasserar judiska barn i skolor i Norrköping. Flera judiska elever hålls hemma från skolan på grund av det här" (9/10) Skamligt; inget annat ord duger.  

Vi i lilla Sverige styr inte över så mycket. Men vi ska alltid göra det vi kan. Det svenska folkets uppslutning för Ukraina och för NATO och det samfällda politiska stödet för Mellanösterns demokrati Israel är friskt och starkt och hoppingivande. Vi behöver förstås också på allvar ta itu med den vurm för terror och mord som visat upp sig på gator, torg och vissa medieredaktioner. Demokrati utan en tydlig moral och starka normer är ett svagt och skakigt samhällssystem.