VÀlskött migration Àr en viktig del av samhÀllsbygget

De sju största stÀderna i Sverige leds av en kommunstyrelse dÀr en socialdemokrat Àr ordförande. Konstellationerna ser olika ut i kommunerna.

HÀr ser vi Kristina Edlund pÄ sitt tjÀnsterum i Linköpings vackra rÄdhus; ett stenkast frÄn slottet och domkyrkan. Det Àr tidig morgon och podden "Widar Möter" ska precis spelas in.

HÀr ser vi Kristina Edlund pÄ sitt tjÀnsterum i Linköpings vackra rÄdhus; ett stenkast frÄn slottet och domkyrkan. Det Àr tidig morgon och podden "Widar Möter" ska precis spelas in.

Foto: Widar Andersson

Krönika2023-10-27 05:15
Det hĂ€r Ă€r en krönika. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

I nĂ„gon kommun har man fĂ„tt plocka bĂ„de hĂ€r och dĂ€r för att ens fĂ„ ihop ett slags stor minoritet.I andra kommuner Ă€r det mer stabilt. I Sveriges femte största kommun Linköping styr sedan valet 2022 Socialdemokraterna tillsammans med Moderaterna. S och M har tillsammans 38 av de 81 mandat som finns i fullmĂ€ktige. Kristina Edlund som Ă€r kommunstyrelsens ordförande och socialdemokrat har sĂ„ledes inte majoritet i fullmĂ€ktige. Men S och M Ă€r tillrĂ€ckligt stora för att ha majoritet i Kommunstyrelsen och i andra nĂ€mnder och styrelser.  

Tidigare i veckan trÀffade jag Kristina Edlund för att spela in ett avsnitt av Folkbladets podd "Widar Möter." Det var upplyftande att fÄ sitta ner och tala lite lÀngre med henne. Samarbetet med Moderaterna ligger ju extra bra i tiden nu. De samhÀllsproblem som tynger och engagerar medborgarna i Linköping mest handlar om gÀngkriminalitetens skjutningar och sprÀngningar ute bland vanligt folk, om den omfattande migrationen och om trygghetsbrister i bÄde allmÀnna, offentliga miljöer som pÄ gator och torg och skolor.

"I det lĂ€ge som rĂ„der nu har bĂ„da vĂ„ra tvĂ„ partier inga större besvĂ€r med att lĂ€gga en del annat Ă„t sidan för att lĂ€gga vĂ„r kraft hĂ€r dĂ€r vi lĂ€tt kan konstatera att medborgarna har rĂ€tt; politiken har inte varit tillrĂ€ckligt bra pĂ„ att ta sig an de problem som skuggsamhĂ€llet skapar", sĂ€ger Kristina Edlund i podden. 

En del socialdemokrater och fackföreningsledare har med mina ord upptrĂ€tt vĂ€l fegt och korttĂ€nkt nĂ€r de anslutit sig till vĂ€nster- och högerliberala paroller om att det skulle vara nĂ„got slags "angiveri" av offentligt anstĂ€llda att informera ansvariga myndigheter om mĂ€nniskor som utan tillstĂ„nd uppehĂ„ller sig i Sverige. FrĂ„gan hur informationsplikten ska se ut utreds just nu. 

"Vi i kommunerna kan inte undandra oss ansvaret för att komma tillrĂ€tta med skuggsamhĂ€llet. Jag Ă€r vĂ€ldigt angelĂ€gen om att vĂ€rna asylrĂ€tten dĂ€r den som fĂ„tt ett ja kan stanna medan den som fĂ„r avslag pĂ„ sin ansökan ska lĂ€mna landet. Att vĂ€rna asylrĂ€tten har absolut inget med angiveri att göra", sĂ€ger Kristina Edlund i podden. 

S och M i Linköping manar ocksÄ pÄ sina riksdagspartier att agera mer samfÀllt i de tunga frÄgorna om bland annat migration.

"Problemen kommer inte att lösa sig sjÀlva. VÀlskött migration Àr en viktig del av samhÀllsbygget", sÀger Kristina Edlund. SÄ sant som det Àr sagt.