Välsignat kloka ord om skola, strand och skogar

Stefan Löfven var mer löfvensk än på mycket länge när han läste upp sin sista regeringsförklaring. Och idag onsdag är det dags för sista partiledardebatten i riksdagen..

Stefan Löfven var mer löfvensk än på mycket länge när han läste upp sin sista regeringsförklaring. Och idag onsdag är det dags för sista partiledardebatten i riksdagen..

Foto: TT

Krönika2021-09-15 05:15
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

På tisdagen den 14 september, strax efter att Kungen öppnat riksmötet läste Stefan Löfven upp sin sista regeringsförklaring. Denna hans tredje regering kommer att bli extra kortlivad. Om ett par månader eller så kommer Löfvens regering att avgå för att efterträdas av Magdalena Anderssons första regering. Löfven och Andersson kan kanske sporras av att Arbeiderpartiet/Socialdemokraterna i Norge vad det ser ut lyckades att komma tillbaka i regeringsställning vid måndagens val till stortinget. Partiledaren Jonas Gahr Støre efterträder högerledaren Erna Solberg som styrt landet i åtta år. S i Norge tappade i och för sig i väljarstöd för tredje valet i rad men landar ändå på hyggliga drygt 26 procent och bör kunna bilda en funktionell regering med Centerpartiets och Vänsterpartiets norska motsvarigheter. Vilket väl är en farled som även Magdalena Andersson överväger att försöka besegla efter nästa val. Den viktigaste norska erfarenhetsinsikten bjöd nog den svenska Ekoredaktionen på i sin morgonsändning från Oslo den 14 september. Det här har ju "kallats för ett klimatval" sa reportern men konstaterade i nästa andetag att det norska Miljöpartiet inte klarade fyraprocentsspärren till stortinget. Lärdomen är att de som "kallat valet för ett klimatval" nog i huvudsak är några helt andra än de breda norska medborgargrupperna. Vilket är en viktig insikt för varje hugad regeringsbildare som i nästa valrörelse vill försöka göra röstdragande intryck i den stora grupp av väljare som kommer att tveka mellan S och M och mellan SD och soffan.

Kungen öppnade riksmötet med kloka ord om det ansvar för de ungas "kunskap och bildning" som åvilar riksdagens ledamöter och han avslutade sitt anförande med att önska ledamöterna "kraft, mod och visdom" i sitt viktiga värv för Sveriges bästa. Musikalartisten Philip Jelmelid sjöng "Land du välsignade" med en inlevelse och styrka som väl matchade salig Jussi Björling som gjorde den fosterländska sången av Elisabeth Björklund så älskad och önskad för de äldre generationerna. Stefan Löfvens regeringsförklaring var också den mycket svensk; i ordets bästa mening. Stefan Löfven själv kändes mer Löfvensk än på mycket länge. Regeringsförklaringen var tryfferad med realpolitiska anpassningar till den riksdag som inom kort behöver acceptera hans efterträdare. Kloka ord om skola, strand och skog sköljde över ledamöterna. Vi går en intressant höst till mötes i rikspolitiken.