Välkomna samtal om människor och samhällen

Sedan den 23 januari i år finns poddradion "Widar Möter" att lyssna på här i Folkbladet.

Här en bild från en av de senaste poddradioinspelningarna. På stiftskansliet i Linköping samtalade Widar med biskop Martin Modéus.

Här en bild från en av de senaste poddradioinspelningarna. På stiftskansliet i Linköping samtalade Widar med biskop Martin Modéus.

Foto: Katarina Blyme

Krönika2020-04-19 06:15
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

 Hittills har det blivit 14 avsnitt av samtal med olika personer om olika saker. Samtalen är runt 20 minuter långa och det är just samtalet som jag är ute efter. Jag är ju inte journalist till yrket - med därtill hörande objektivitetssträvande konsekvensneutralitet - utan är anställd som en politisk redaktör med uppgift att subjektivt opinionsbilda för att påverka konsekvenser och händelser. 

Själva grundförutsättningen för poddradion "Widar Möter" är således att jag inte eftersträvar objektivitet och åsiktsneutralitet i de samtal jag för med människorna som kommer till podden. Nu är ju för all del inte jag en person med särskilt spetsiga eller udda uppfattningar som jag torgför. (Sådan är i vart fall min självbild är det väl bäst att tillägga.) De som brukar reta sig på mig är följdriktigt ofta personer som har väldigt bestämda åsikter om saker och ting. Vilket jag inte har. 

Därför är jag lite extra nyfiken på människor som har bestämda åsikter. Hur tänker och känner den som har en mycket bestämd partipolitisk uppfattning och/eller en mycket bestämd religiös tro? 

De 14 gäster jag har haft hittills har varit mycket trevliga och intressanta att samtala med. Vi har också haft bra lyssning på poddavsnitten. Många lyssnar här på folkbladet.se eller i vår mobilapp. Det går också bra att ta del av avsnitten på podbean.com, Itunes och här och där, där poddar finns.  

Finns det en gemensam intressetråd i de samtal som jag hittills genomfört så är det intresset för samhälle och intresset för människor. Flera av de jag inledningsvis har träffat är aktiva i politiken på olika sätt. Den kommande veckan ska jag bredda mig; jag har lyckats boka med tre personer från näringslivet här i trakterna. En från Söderköping, en i Linköping och en lite mittemellan Linköping och Norrköping. Jag ser fram mot de samtalen. Många företag och företagare prövas hårt i Coronasamhället. Hur tänker de? Hur resonerar de? 

En sen eftermiddag veckan som kommer ska jag också samtala i podden med en spännande författare här i Norrköping. Det kommer nog att bli mycket hörvärt; ett stycke nutida samhällsdrama tror jag att jag kan utlova. 

Podden "Widar Möter" breddar Folkbladets ledarsida på ett sätt som jag eftersträvar. Jag vill gärna att tankar om människor och om samhällsperspektiv ska nötas och gnuggas mot varandra. Och då är samtal bättre än monologer. 

Välkommen in i samtalet! 

Karta: Stohagsgatan 2