Valet av Magdalena Andersson är ingen budgetfråga

Riksdagen fick sin superonsdag. Det står klart sedan talman Andreas Norlén vid en pressträff på måndagen meddelat att han kommer att nominera Magdalena Andersson till statsminister.

Talman Andreas Norlén pekade med hela handen och nominerade Magdalena Andersson som ny statsminister. Vilket Magdalena Andersson inte hade något emot.

Talman Andreas Norlén pekade med hela handen och nominerade Magdalena Andersson som ny statsminister. Vilket Magdalena Andersson inte hade något emot.

Foto: TT

Krönika2021-11-22 14:30
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Omröstningen sker på onsdag morgon. Senare samma dag ska riksdagen rösta om statsbudgeten för 2022. Inget är helt klart i någon av dessa två tunga frågor. Vilket övertydligt och ännu en gång sätter dagsläget för svensk inrikespolitik just nu i klar dager. 

Förutsättningarna är i och för sig de samma som nästan alltid. Socialdemokraterna och Moderaterna står mot varandra. Det som skiljer nu från annars är att både S och M har nya- eller i vart fall nygamla - och mer eller mindre villiga - partners vid sina sidor. Sverigedemokraterna är numera en öppen och tydlig del av ett eventuellt moderat regeringsunderlag efter nästa val. Socialdemokraterna har å sin sida att tampas med uppgiften att få upp Centerpartiet tillsammans med Vänsterpartiet på sin barrikad. Vilket inte är helt lätt. Centerpartiet kommer att tolerera Magdalena Andersson som statsminister men de har inte gjort några utfästelser om hur de röstar i budgetomröstningen. För Vänsterpartiet gäller det omvända. De kommer med all säkerhet att rösta ja till S-budgeten. Men de har inte bestämt sig för att släppa fram Magdalena Andersson som statsminister. 

Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson deltog på pressträffen med talmannen på måndagen. Hon berättade att förhandlingarna med Vänsterpartiet inte var i hamn. Hon hoppades att den tid som återstod fram till omröstningen skulle vara tillräckligt för att få med Vänsterpartiet på båten. Magdalena Andersson ville klokt nog inte lämna några omdömen om andra partiers "parlamentariska strategier". Hon sade sig ha förståelse för att talmannen valt att nominera henne trots att hennes mandatunderlag inte var säkrat. Det är endast tio månader kvar till nästa val och det finns ingen anledning att dra statsministeromröstningen i långbänk. Andreas Norlén väljer att sätta press på partierna direkt. Vilket Magdalena Andersson nog inte har något emot. Blir hon inte vald på onsdag så blir hon det i nästa vecka. V: s strategi kan vara att rösta nej en gång för att visa att de inte faller för "kvinnoargumentet" utan slåss för den riktiga politikens innehåll. C: s strategi var nog att tolerera både Andersson och M-budgeten. Nu är ju dock SD med i M-laget mer officiellt. Vilket krånglar till det för Annie Lööf. Men det kan nog bli 1-1 i riksdagen. Statsminister Magdalena Andersson får regera på en ändringsbudget från M, KD och SD. Vilket är ett helt okej utfall för alla inblandade.