Tillvaron präglas av Rysslands våldsamma angreppskrig på Ukraina, de våldsamma upplopp som präglat den gångna påskhelgen och av en våldsam inflation som gröper ur besparingar och reallöner/pensioner för de allra flesta svenskar.
Läget i ekonomin är osäkert kort och gott. Och det parlamentariska läget är följsamt osäkert det också. S-regeringen har 100 av riksdagens 349 mandat. Och inga fasta bundsförvanter. Visst har S närmare band till V och MP än till de andra partierna. Men ett sådant samarbete förslår inte särskilt långt när mandat ska räknas. Mandatperioden har ju dessutom bjudit både på ett V som gjort gemensam sak med bland andra SD för att fälla S-regeringen och på ett MP som i vredesmod hoppade av från S-regeringen. Så det är ett lurigt läge på många sätt för statsminister Magdalena Andersson så här snart bara fyra månader före riksdagsvalet. Å andra sidan är det lurigt också på den andra sidan.
Med sig till riksdagen hade finansministern hur som helst ungefär 35 miljarder kronor i regeringens förslag till vårändringsbudget. De största enskilda utgifterna i Dambergs budget är ungefär 10 miljarder kronor för mottagande av flyktingar från Ukraina (pengar som enligt vad jag förstår till stora delar ska tas från biståndsbudgeten) och nästan sex miljarder kronor i bidrag för att hålla sjuklönekostnaderna nere. Bland övriga förslag finns lite drygt fyra miljarder kronor i ett tillägg till pensionärerna, knappt tre miljarder kronor till militärt och civilt försvar och nästan fyra miljarder till ”klimatbonusen” som bland annat ska sporra fler att köpa elbilar.
Krig in på knuten, före det ett par år av osäkerhetsskapande och svindyr pandemi och ovanpå det en svag krona och en penningvärdeförsämring/inflation på så höga nivåer som vi inte upplevt på trettio år; det lägger grunden för en slags tillfällighetsekonomi på vänt. Under riksdagsdebatten på tisdagseftermiddagen varnade Mikael Damberg för att den ekonomiska tillväxten kan påverkas negativt. Tillfälliga bidrag till hushållen för att klara kraftigt höjda el- och drivmedelspriser har tidigare genomförts. I vårändringsbudgeten finns bland annat förslag om ett tillfälligt höjt bostadsbidrag för barnfamiljer och om stöd till jordbruket.
I riksdagen väntar nu ett intensivt arbete på båda sidor. Huvuddelen av förslagen kommer att gå igenom. Men oppositionen kommer att göra vad den kan för att få majoritet för ett annat ”stuk” på flera utav förslagen.