Hon var framförallt ute efter att "medvetandegöra" Sverige och svenskarna om det allt allvarligare läget som råder i landet.
Enligt Säpo är det framförallt "bilden av Sverige" som ett land där muslimernas heliga skrifter bränns och där muslimernas små barn tvångsomhändertas, som ställer till problemen.
Säpo vill öka det allmänna medvetandet om detta. Rikspolischefen Anders Thornberg säger samtidigt att polisen "inte kan garantera säkerheten vid evenemang" av olika slag. (Ekot 18/8) Vilket väl också är ett sätt att försöka inskärpa allvaret. I och för sig kan ju polisen förstås aldrig garantera säkerheten någonstans. Att Thornberg väljer att säga som han gör betyder att det allmänt försämrade säkerhetsläget spelar roll för hur polisen och arrangörer bedömer lämpligheten av olika evenemang. Kan inte säkerheten garanteras så kan inte heller den lokala ordningen garanteras.
Man kan till exempel tänka sig att polisen under rådande läge kan komma att säga nej till ordningskritiska demonstrationstillstånd där migranter; asylsökande personer och andra till exempel vill skända koraner. Vilket torde vara helt legitimt.
Kanske kan den höjda hotnivån också komma att påverka Sverigedemokraterna. Förr eller senare behöver Jimmie Åkesson hur som helst glida in i en ny position i den muslimska frågan. Hittills har SD följt sin instinkt och låtit sin traditionella muslimkritiska hållning styra: Här ska inga muslimer komma och bestämma över vår yttrandefrihet. Här får folk elda de böcker de vill. Den positionen passar emellertid inte ett folkligt och konservativt parti som SD särskilt bra. Sverige och svenskarna är tämligen grundlagspragmatiska; en pragmatism som borde vara SD: s hemmahamn. Att justera i ordningslagen för att skydda svenskar från terrorattacker är knappast orimligt.
Sverige är i ett allvarligt läge. Det ryska kriget i Ukraina är ett krig också mot oss som ett västland. Gängkriminaliteten gör Sverige till ett sämre och farligare och otryggare land. Den utdragna Natoprocessen gör oss sårbara. Tillväxten och kronkursen svajar. "Vi ska inte vara rädda", sa utrikesminister Tobias Billström. Jag säger tvärtom. Nu är tid att våga vara rädd för att det går åt helsike om vi inte förändrar oss och tar tag i våra allvarliga problem. Rädsla är inte fegt. Befogad rädsla är klokt. Våga vara rädd. Våga inse att vi inte kan leva "våra liv som vanligt" när krig och terror hotar.