Vad vill Socialdemokraterna?

Socialdemokraterna gläds åt en liten framryckning i valet till EU-parlamentet jämfört med det förra valet. Men samtidigt visar SCB:s senaste väljarbarometer att partiet är långt från fornstora dagar.

Det är hög tid för S att utforma en konkret politik, skriver Anders Jonsson.

Det är hög tid för S att utforma en konkret politik, skriver Anders Jonsson.

Foto: Linus Sundahl-Djerf/SVD/TT

Krönika2024-06-18 19:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Särskilt allvarligt är att stödet minskar där det tidigare var som störst. Socialdemokraternas backar till 36,9 procent bland LO:s medlemmar. Det är bara några procentenheter högre än S andel i hela väljarkåren. Tiden där S hade mer än hälften av rösterna bland de som är organiserade i något LO-förbund känns avlägsen.@Däremot rycker Vänsterpartiet fram och får 11,8 procent bland LO-medlemmarna. Aron Etzler, partisekreterare i V förklarar det med att Vänsterpartiet visat att de kan ta ansvar och styra:@– Jag tror det handlar mycket om att Vänsterpartiets profil passar många LO-medlemmar och att folk har upptäckt att vi är ett parti som inte bara tycker saker utan också kan genomföra det. Det har vi visat bland annat genom att vi har varit med och styrt i Stockholm, Göteborg och Uppsala. Jag┣tror helt enkelt att man betraktar oss som ett parti som tar in verkligheten som den ser ut och inte bara har utopiska planer, säger han till Dagens Arena. 
Det kan nog ligga en hel del i vad Etzler säger. Vänsterpartiets ledning har kämpat för att komma ifrån stämpeln av ett plakatparti med frän retorik, men få förslag som påverkar människors vardag.
Fortfarande ligger dock V först på tredje plats bland LO:s medlemmar. Sverigedemokraterna ökar till 29,3 procent bland arbetarna. Det är för övrigt enbart Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna som växer av de politiska partierna och får fler medlemmar.
För S-ledningen bör SCB:s siffror och den senaste valrörelsen fungera som en väckarklocka. Toppkandidaten Helene Fritzon gav ett minst sagt blekt intryck när hon ägnade i stort sett hela valrörelsen åt att angripa andra, men inte presentera någon egen politik på EU-nivå. Ingen kan nog påstå att S valrörelse var särskilt lyckad.
Läget är detsamma på nationell nivå. Socialdemokraterna har tillsatt arbetsgrupper och analyserat läget i landet. Men det är fortfarande oklart vad S ska göra om de vinner nästa val. Hittills har det bara kommit några detaljförslag av typen obligatorisk förskola.
Det är dags att svara på den klassiska frågan: Vad vill Socialdemokraterna?