Debattörerna programleder sig själva. Vilket har en klart disciplinerande effekt. Jakten på mer populistiska skillnader och bråk får tonas ner till förmån för intressanta resonemang med broar till förståelse för den andra sidans argument och utan rädslor för att då och då dela såväl uppfattningar och värderingar.
Efter åtta avsnitt där ett antal av politikens dags- och mer eviga trätoämnen avhandlats så avslutades serien tidigare i veckan. Den ena programledaren Alice Teodorescu lämnade efter det femte programmet för att istället träda in i rollen som kandidat för KD i EU-valet. Hennes karriärbyte öppnade upp för nya borgerliga samtalspartner till vänstersocialdemokraten Daniel Suhonen.
Den 24 januari klev därför Timbrochefen och den tidigare redaktören på Expressen och Dagens Industris ledarsidor PM Nilsson in i studion för att diskutera frågan om "borgerligheten är helt rökt?" I samråd med programledarna bjuder SVT in två gäster till varje program. Nilssons och Suhonens gäster var Mattias Karlsson, tänkare, riksdagsledamot och långvägare inom Sverigedemokraterna och Amanda Sokolnicki, politisk redaktör på DN: s liberala ledarsida där hon verkat i olika roller sedan 2014. Samtalet mellan de fyra utvecklades till en sammansatt och avslöjande illustration av hur svensk politik är för stunden.
DN: s ledarsida vinklar hela sin opinionsbildning på att motarbeta Sverigedemokraterna. Alla som hårt driver enkla vinklar i sammansatta verkligheter tenderar att framstå som ytliga och enögda i samtal som inte räds verkligheternas nyanser. Vilket drabbade Amanda Sokolnicki som hade stora svårigheter med att förklara varför borgerligheten skulle vara mindre "rökt" i ett samarbete som leds av en statsminister från S än i dagens samarbete som leds av en statsminister från borgerligheten.
Daniel Suhonen kan förvisso fara iväg långt ut i personpåhopparvänsterns ytterkanter som skribent på Aftonbladets ledarsida. I SVT använder han andra och bättre delar av sin kapacitet och framstår ofta som en realpolitiskt klok socialdemokrat. Mattias Karlsson och PM Nilsson var nog mest tillfreds med det politiska tillståndet. Karlsson gladdes över att SD förmått föra in mer konservatism i borgerligheten medan Nilsson tryckte på att högermajoriteten i riksdagen nu också växlats ut i en högerregering. Och där står vi nu omgivna av grov kriminalitet, krig och Natomedlemskap in på knuten och stigande arbetslöshet. Utrymmet för en "helt annan" politik är mycket begränsat.