Utanförläggande av ansvar duger inte ens i 30 minuter

Ett grovt och osakligt påhopp på alla inblandade som Löfven i vart fall borde ha nyanserat.

Statsminister Stefan Löfven hade en lätt resa i SVT: s 30 minuter på onsdagskvällen. Eller så hade han kanske inte det?

Statsminister Stefan Löfven hade en lätt resa i SVT: s 30 minuter på onsdagskvällen. Eller så hade han kanske inte det?

Foto: Widar Andersson/Skärmdump från SVT

Krönika2021-03-17 21:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det var ett märkligt program.  I påannonseringen ställdes frågan om Stefan Löfven skulle kunna upprepa mästerstycket från 2019 att bilda regering även efter nästa val; men nu utan stöd av liberalernas Sabuni? Onsdagskvällens "30 minuter"i SVT med statsminister Stefan Löfven som gäst och Anders Holmberg som värd kretsade emellertid helt kring tre andra frågor än det socialdemokratiska regeringsalternativet: Vaccin och Moderaterna och Sverigedemokraterna.

Anders Holmberg och hans redaktion är ju inga kampanjmakare för någon sida som helst i politiken. Att de valde att fokusera sitt program som de gjorde kan därför sannolikt bara bero på att de anser att S känsligaste punkter finns just i partiets förhållningssätt till vaccin, till Moderaterna och till Sverigedemokraterna. Utanförläggandet av ansvar är i så fall den röda tanketråd som finns kvar efter programmet. 

I frågan om när vaccineringen har nått de nivåer att Sverige kan "öppna upp igen" så lutade sig Löfven som vanligt tungt mot bedömningar av experterna i framförallt Folkhälsomyndigheten. Anders Holmberg visade videoklipp från Danmark där statsministern Mette Frederiksen (S) slog fast att när alla över 50 års ålder är vaccinerade så kan vi "börja öppna upp Danmark igen". Gjorde Löfven samma bedömning som sin danska partikollega? Stefan Löfven förnekade inte att så kunde vara fallet men landade ändock i att Folkhälsomyndighetens bedömningar har en avgörande betydelse för regeringens politik. Vilket är en politisk attityd som jag har lätt att sympatisera med i det stora hela. Det är bra att veta vad man gör; kort sagt. Och går det åt helsike så finns det någon annan att dela ansvaret med.

När det gäller kritiken av det regeringsalternativ - M, KD, kanske L och med stöd av SD - som utmanar S i nästa års val så går utanförläggandet på tok för långt. Anders Holmberg visade ett klipp från en artikel av försvarsminister Peter Hultqvist där denne gav bilden av att muslimer i Sverige borde känna samma rädsla för M/SD som vad judarna i Tyskland kände för nazisterna. Vilket är ett grovt och osakligt påhopp på alla inblandade som Löfven i vart fall borde ha nyanserat. Det gjorde han inte. Socialdemokraterna bör tala mer om sig själva och sitt eget ansvar och sina egna ambitioner för det svenska samhället. Utanförläggande av ansvar duger inte för Sveriges helt dominerande regeringsparti.