Upprört och rimligt försvar för äldreomsorgen

Ann-Christin Martens skriver: "Särskilda boenden idag är inte byggda för att klara smittspridning eller andra hälso- och sjukvårdsinsatser.

Socialminister Lena Hallengren har en "del att bita i" i de frågor som Ann-Christin Martens lyfter fram i sin artikel på Dagens Arena.

Socialminister Lena Hallengren har en "del att bita i" i de frågor som Ann-Christin Martens lyfter fram i sin artikel på Dagens Arena.

Foto: Naina Helén Jåma/TT

Krönika2020-08-15 06:17
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

 Det är svårt att desinfektera ett rum bland spetsdukar, porslinsfiguriner och äkta mattor på golven. Sjuksköterskor får sitta på golven och utföra omläggningar och på knä vid sängen för att ta prover."

Ann-Christin Martens är sjuksköterska, chef på ett äldreboende inom Attendo och tidigare socialdemokratiskt kommunalråd i Upplands Väsby. Vid utgången av förra millenniet samarbetade jag och Ann-Christin Martens i en statlig utredning på Socialdepartementet. Jag litar på hennes omdöme. 

Ann-Christin Martens text på den S-nära digitala tidskriften Dagens Arena är rak och viktig. Martens artikel kan läsas som ett balanserat men upprört försvar för äldreomsorgens medarbetare. Högst rimligt i så fall. Bilden som satts av äldreomsorgen som Coronasmittans stora och dödliga skurk är grymt och grovt orättvis. Ann-Christin Martens skriver: "Vi blir inte peppade, inga luncher och presenter levereras till oss. Istället anklagas vi för att ha tagit in smittan på boendena, att erbjuda för dåliga arbetsvillkor, inte följa riktlinjer. Personalen är för outbildad och talar för dålig svenska, cheferna är för snåla. Vi beskrivs som ett misslyckande."

Alla de där problemen finns och fanns förstås här och där inom en så stor och omfattande verksamhet som äldreboenden. Men proportionerna och ensidigheten i den offentliga bilden är inte särskilt verklighetsnära. Statens inspektionsmyndighet för vård och omsorg - IVO - är inne i ett viktigt granskningsarbete när det gäller smittspridning och överdödlighet inom äldreomsorgen. Av landets 1700 äldreboenden bedömde IVO (7/7) att ungefär 90 boenden hade sådana problem att de behöver granskas mer djupt och nära. Enligt IVO är de största problemen koncentrerade till ett 40-tal kommuner i Sverige. Problem finns således. Ann-Christin Martens skriver "Den vanligaste orsaken till smittspridningen anges ofta vara personalens usla arbetsvillkor, brister och försummelser hos ledningen och brist på skyddsutrustning. Det har säkert varit bidragande orsaker, men det är inte hela förklaringen."

Hon listar ett antal angelägna punkter inför framtida påfrestningar på äldreomsorgen. Här finns en del att bita i för socialminister Lena Hallengren. Martens varnar för risken att Coronasmittan ska bli inlåst i ett politiskt spel mellan "rött och blått." Hon önskar att fler istället ska våga säga som det är. Jag håller med.

Karta: Upplands Väsby