Staten har ansvaret – att klaga på föräldrar räcker inte långt

Den tidigare S-politikern Nalin Baksi arbetar numera som sjuksköterska. Hon är muslim och har bott och levt i Stockholmsförorten Tensta i 44 år.

Nalin Baksi har en insiktsfull röst i civilsamhället. Hon sätter ofta fingret på hur bakvänt det offentliga Sverige agerat i invandringspolitiska frågor på senare tid. När islamister mördade tusentals amerikaner 2001 så ökade Sverige bidragen till islamistiska organisationer i Sverige. Vilket är rationellt endast ur just ett bakvänt perspektiv.

Nalin Baksi har en insiktsfull röst i civilsamhället. Hon sätter ofta fingret på hur bakvänt det offentliga Sverige agerat i invandringspolitiska frågor på senare tid. När islamister mördade tusentals amerikaner 2001 så ökade Sverige bidragen till islamistiska organisationer i Sverige. Vilket är rationellt endast ur just ett bakvänt perspektiv.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Krönika2024-10-08 04:15
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I förra veckan deltog Nalin Baksi på ett symposium om antisemitism i Sverige som arrangerades av statsminister Ulf Kristersson. Nalin Baksi satte träffsäkert uppmärksamheten på det allmännas och politikens ansvar för den stegrande antisemitismen i Sverige.

Svenska Dagbladets politiska redaktör Tove Lifvendahl uppmärksammade (6/10) att Nalin Baksi "upplevelse" var att det före 2001 inte hade funnits någon "märkbar antisemitism" bland muslimer i Sverige. Antisemitismen började att frodas efter den islamistiska terrorattacken mot USA den 9 september 2001: "Då sökte sig islamistiska organisationer till svenska politiska partier och fick pengar. (...) Vill regeringen verkligen ha samling mot antisemitism, börja med att stoppa pengarna. Om de inte har pengar att på heltid sprida antisemitism och kvinnofientlig propaganda, kommer problemet att minska. Jag kan inte bekämpa dem på heltid, för jag jobbar. De samlar våra ungar på läger och hjärntvättar dem", sa Nalin Baksi. 

undefined
Här ser vi Nalin Baksi och statsminister Ulf Kristersson fotograferade vid ett tidigare tillfälle. Kanske skulle Kristersson överväga att låta Baksi arbeta heltid för att trycka tillbaka extremisterna i civilsamhället?

Den 7 oktober publicerade tidskriften Kvartals vetenskapsredaktör Henrik Höjer en intervju med Jonathan Matusitz som är professor vid University of Central Florida. Intervjun (och tidigare artiklar om Matusitz forskning) sätter in Nalin Baksis lokala upplevelser i ett globalt sammanhang. Sedan terrorangreppet 2001 har Matusitz skrivit ett stort antal böcker om terror, jihadism och terroristpropaganda. 

Henrik Höjer frågar: En stor majoritet av världens dödligaste terrorgrupper är islamistiska. Varför? 

Jonathan Matusitz svarar: Ett svar på detta finns i Koranen, kapitel 9, vers 5. Där sägs att muslimer ska döda icketroende.

Matusitz varnar för att många inte vill höra talas om global jihad av radikala muslimer: "den som pratar om detta kan lätt betraktas som ”islamofob” eller ”rasist”. De allra flesta muslimer är fridfulla och fredliga, ja – och vi är inte bekymrade över dem. Utan över den lilla gruppen islamister som är redo att döda för sin tro. Låt oss inte stoppa huvudet i sanden", säger han i intervjun med Kvartal. 

Invandringen till Sverige från muslimska länder har varit mycket omfattande sedan 2001. Som Nalin Baksi var inne på borde och bör det allmänna ta ett mycket större ansvar för att motverka radikalisering och antisemitism än vad som sker idag. Att klaga på "muslimska föräldrar" som inte tar ansvar räcker inte långt. Staten kan stoppa bidragen, stoppa förskolor och skolor, börja lagföra antisemitism och, kort sagt, dra upp huvudet ur den verklighetsblyga sanden och ta tag i Sverige.