Ungsossarna valde ett jordnära alternativ

Krönika 3 augusti 2021 05:15
Detta är en ledarkrönika. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Ni får ursäkta mig. Jag vet att det viktigaste är inte att Lisa Nåbo kommer ifrån Rimforsa och Östergötland. I helgen valdes hon till det Socialdemokratiska ungdomsförbundets ordförande. En viktig post som dessutom ger en plats vid bordet när moderpartiets mäktiga och nästan mytomspunna verkställande utskott träffas. Då spelar det mindre roll varifrån hon kommer. 

Men för mig känns det speciellt. Det har inte funnits en östgöte på den här posten sedan Kurt Wards dagar. Han var ordförande mellan 1958 och 1961 och vid närmare eftertanke är det tveksamt om han sågs som en östgöte. Förvisso född i Norrköping, men han arbetade på förbundet när han valdes och efter SSU-tiden fortsatte han som redaktör och politiker i Skåne. Lisa Nåbo är djupt förankrad i den östgötska myllan och har varit östgötadistriktets ordförande. Med östgötska mått mätt är det alltså ett historiskt val. 

När SSU diskuterar politik eller personer uppfattas det nästan alltid som ett ideologiskt val mellan höger och vänster. Eller rättare uttryckt, mellan vänster och ännu mer vänster. Stundtals har det varit rejält stormiga diskussioner. Lisa Nåbo valdes med minsta möjliga marginal. Men ingen som jag pratar med och inget som jag läser tyder på att det finns några avgörande ideologiska skillnader mellan kandidaterna. Lisa Nåbo har en något mer rikspolitisk profil medan motkandidaten Amalia Rud Pedersen från Göteborg är mer lokalpolitiskt engagerad. Möjligen spelar det roll att Amaila kommer från en känd S-familj medan Lisa saknar den typen av gener. 

Den samlade socialdemokratin har det motigt, i Sverige och i omvärlden. Diskussionen om vem som ska leda förbundet antyder att de unga socialdemokraterna knappast ser en tjurrusning vänsterut som vägen till ett starkare stöd. Som sagt, det har tidigare stormat rejält inom förbundet, men båda kandidaterna kommer från distrikt som länge stått för en traditionell linje. När jag pratade med Lisa Nåbo för ett tag sedan uppfattade jag henne snarare som jordnära än som vänster eller höger med SSU-s mått mätt. Helt klart kommer hon att bli en stark röst för klimatet och för ekonomisk utjämning.

Därmed är jag tillbaka där jag började. Den nya ordföranden kommer alltså från ett distrikt som länge stått för en pragmatisk linje och därför spelar det kanske trots allt roll för fler än för mig och andra inbitna östgötar att Lisa Nåbo kommer från Rimforsa i södra Östergötland. 


Ämnen du kan följa