Ulf Kristersson lär inte få långtråkigt på jobbet

Regeringssonderaren Ulf Kristersson (M) lämnade på onsdagen den 5 oktober en delrapport till talman Andreas Norlén. Inget har framkommit om innehållet i rapporten.

Ulf Kristersson har inte så mycket att säga för stunden. Vilket är begripligt. Snart nog faller förlåten, skriver Folkbladets Widar Andersson, och då blir det annat ljud i skällan förstås.

Ulf Kristersson har inte så mycket att säga för stunden. Vilket är begripligt. Snart nog faller förlåten, skriver Folkbladets Widar Andersson, och då blir det annat ljud i skällan förstås.

Foto: TT

Krönika2022-10-06 05:15
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

 Vi får väl utgå från att hälsan tiger någorlunda still och att det rullar på i god ordning. Nästa onsdag den 12 oktober ska Kristersson slutrapportera till Norlén. Ett rimligt antagande är att Riksdagen väljer Ulf Kristersson till statsminister nästa fredag den 14 oktober. Efter en helg med våldsamma spekulationer om vilka som kommer att bli statsråd hos Kristersson och om innehållet i regeringsförklaringen så faller sedan förlåten på måndagsförmiddagen 17 oktober. Och så är det igång.

Djävulen sitter som bekant i detaljerna. Och under den sista veckan kommer många av de där tidigare undanskuffade detaljerna upp på bordet. Jag kan tänka mig att innehållet i den kommande budgeten är det stora samtalsämnet i kretsen av förhandlare. Moderaterna har varit pådrivande för en snabb höjning av försvarsanslaget. Vilket behöver ge ett rejält avtryck i den första budgeten. I regeringsförklaringen behövs samtidigt ett besked om att Sveriges ska bistå Ukraina med artilleriplattformen Archer som landets regering uttryckt önskemål om. 

Såsom ekonomin utvecklas i dessa dagar har nog en moderatledd regering extra starka skäl att markera ett starkt praktiskt och ideologiskt stöd för Ukrainas möjligheter att försvara sig mot det anfallande Ryssland. Utrymmet för annan traditionell borgerlig politik som sänkningar av skatter och av ersättningar som till exempel a-kassan, torde nämligen inte vara så stort. Rekordprishöjningar på livsmedel och energi och fallande värden på bostäder har grundlagt en snabb och stegrande penningvärdeförsämring och därav följande räntehöjningar. Vi kan vara på väg att braka in i en svår tid med omfattande konkurser och arbetslöshet. Moderaterna har utlovat ett högkostnadsskydd för de rusande energipriserna; som dessutom ska vara retroaktivt från augusti månad i år 2022. Det är i sig ett stort åtagande som också stänger dörren för andra utgifter som de fyra partierna annars gärna pläderar för. 

I budgeten och i regeringsförklaringen behövs också tydliga tecken på regeringens vilja att bygga kärnkraft, minska invandringen och förstärka insatserna mot den kriminella utvecklingen i Sverige. Ett antal utredningar om ökad statlig styrning av sjukvården och skolan och för en ny landsbygdspolitik lär också snabbt behöva komma igång. Och Natofrågan ska tas i hamn tillsammans med Socialdemokraterna. Ulf Kristersson lär inte få långtråkigt på jobbet.