Ulf Kristersson är nog hyfsat tillfreds med skället

Ulf Kristersson hankar sig fram, gör bra och mindre bra ifrån sig och har en majoritet för sin politik. Vilket han nog är rätt tillfreds med efter sitt första år som statsminister.

Ulf Kristersson hankar sig fram, gör bra och mindre bra ifrån sig och har en majoritet för sin politik. Vilket han nog är rätt tillfreds med efter sitt första år som statsminister.

Foto: TT

Krönika2023-09-22 05:15
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Den borgerliga regeringen och SD har nu lagt sin första "riktiga" och genomarbetade budget. Regeringen/SD ansvarade visserligen också för den statsbudget som riksdagen antog efter regeringsskiftet förra hösten. Men det är egentligen först nu, när man någorlunda väl suttit in sig i regeringsmaskineriet, som regeringsunderlagets vilja och riktning kommer till avtryck i det väldiga budgetmaterialet. 

Jag tror att statsminister Ulf Kristersson och hans regeringskollegor nog känner sig tämligen tillfreds när de nu tar in budgetreaktionerna från tyckare, intresseorganisationer, ledarsidor, kolumnister, krönikörer, och från vinklarna på nyhetsplats. Den korta sammanfattningen är att alla skäller. Vilket är bra.Missnöjet ska vara så rättvist fördelat som möjligt. Det tyder på balans och rätt tonträff. 

Högern - som den uttolkas på Svenska Dagbladets ledarsida och hos Svenskt Näringsliv och Centerpartiet - sågar regeringens budget i stort sett samfällt. Vänstern, i skepnad av Vänsterpartiet och Aftonbladets ledarsida, talar i falsett om "välfärdsslakt" om "fiasko" och om ett "Sverige som stannar". Dagens Nyheters ledarsida skåpar ut budgeten som "en enda röra" och kolumnisten Tomas Ramberg varnar för att det "här kan kosta Kristersson regeringsmakten." 

Är det missnöjda tongångar ute till höger och vänster och hos väldigt enögda särintressen så ligger man nog tämligen rätt bra till. Så lyder den enkla formeln som jag är formad i som socialdemokrat. Det handlar om att ha en bred och mer strukturell ansats som framstår som "allmänt vettig" i folks ögon. (Och DN är det nog inte så många som bryr sig om för tillfället. Tidningens opinionsyttringar sitter så benhårt fast i "hata-SD-vinkeln" att sakfrågor, förnuft och realpolitik tappar i betydelse i rapporteringen).

Ledarsidor som Göteborgsposten, Norrländska Socialdemokraten och Dagens Industri är opinionsbildare som står för mer verklighetsnära perspektiv på politiken. I GP är hållningen att "Regeringen hankar sig fram - vilket ännu är gott nog". I NSD är budskapet att regeringens satsning på försvaret och rättsstaten är mycket bra men att man borde satsat mer på välfärden. På DI: s ledarsida sägs att budgeten väl är ok men att det stora idag handlar om "strukturreformer" utanför budgeten. Och så är det nog. Klimatet, invandring, rättsstaten, skolan och socialtjänsten är exempel på områden där strukturreformer är på gång. Socialdemokraterna anar "faran". Partiledningen har sjösatt elva arbetsgrupper som ska ta fram förslag på ny politik på många vitala samhällsområden. Det bådar samfällt om en stark framtid för Sverige.