Nu kan vi äntligen hissa den svenska flaggan i Nato

Resan till medlemskapet har varit lång och knagglig. Men glöm inte att alla medlemmar utom två snabbt och självklart godkände vår ansökan. Sverige är ett solklart västland och vi är redo för ett solidariskt ansvar för att försvara de fria liv vi vill leva.

Svenska flaggan kommer snart att vaja utanför Bryssels högkvarter i Bryssel.

Svenska flaggan kommer snart att vaja utanför Bryssels högkvarter i Bryssel.

Foto: Arkivbild

Krönika2024-02-26 17:29
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Klockan 16 53 i eftermiddags måndagen den 26 februari la Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg ut följande meddelande på mediesajten X: "I welcome the Hungarian parliament’s vote to ratify Sweden’s membership in NATO. Now that all Allies have approved, Sweden will become the 32nd NATO Ally. Sweden’s membership will make us all stronger and safer."

Efter alla vedermödor och besvär är Sverige nu bara några dagar bort från att vara en fullvärdig medlem i Nato. Det ungerska parlamentets beslut att säga ja till Sverige blev det sista hindret att passera. När protokollet från parlamentet väl är undertecknat av talmannen och presidenten så flygs det över till USA. När USA: s utrikesminister Antony Blinken har fått protokollet kan den svenska flaggan hissas vid högkvarteret i Bryssel.

undefined
Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg har tagit ett ihärdigt och tydligt ansvar för att lotsa Sverige in i Nato. Stort tack för det.

Det tog nästan två år för Sverige att bli medlem. Ansökningsprocessen har bjudit Sverige på en realpolitisk resa där mångas självbilder nog har fått sig sina törnar. Samtidigt ska vi inte i onödan förstora betydelsen av de hindersprövningar som Turkiet och Ungern har utsatt oss för. Alla de övriga medlemsländerna i Nato godkände snabbt och med största tänkbara självklarhet Sveriges ansökan till Nato. 

Nu uppgraderas vår säkerhet. Försvarsalliansen Nato är västvärldens solidariska mur för demokrati och anständighet. Sverige är ett solklart västland och vi hör självklart hemma i Nato. De flesta av dem som tidigare tvekat ändrade inställning i och med Rysslands vidriga angreppskrig mot Ukraina. Självbevarelsedriften, om inte annat, öppnade ögonen och vår skyddslöshet och allianslöshet framstod som farlig och oansvarig. 

undefined
Svenska flaggan kommer snart att vaja utanför Bryssels högkvarter i Bryssel.

Det finns breda majoriteter för medlemskapet både bland folk och riksdagspartier. Det pågår en rejäl upprustning av vårt militära och civila försvar. Vi blir nu en del av något större än oss själva. Det är en stor dag för det gemensamma ansvaret att stå upp för och försvara västliga livsstilar, tolerans, mänskliga rättigheter och frihet.