Två plågsamma frågor om polis och politik

Finns det något civiliserat land i världen som dömer en tidigare dömd våldsbrottsling och polismördare till fem års fängelse?

Krönika 21 november 2021 16:00
Detta är en ledarkrönika. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Hannah Bergelin är polis i Göteborg och kollega till polismannen som i somras mördades under tjänsteutövning i en av Göteborgs kriminellt belastade förorter. Mördaren är 17 år men redan en väletablerad gangster med bl a mordförsök på sitt CV. I förra veckan dömdes han till åtta års fängelse för polismordet. Eftersom Sverige tillämpar frigivning efter två tredjedelar av straffet så kommer mördaren - som på gangstermanér nekade sig igenom hela rättegången - att vara ute igen om ungefär fem år. Hannah Bergelin säger i en intervju med TT: "Enligt domen så har han på nära håll riktat pistolen mot min kollega, siktat ovanför skyddsvästen och valt att trycka av. För mig är det en kallblodig och helt uppsåtlig handling." 

Hannah Bergelin har fått stort gensvar på ett upprop som hon drog gång inom poliskåren. "Vi vill (--) ge vår bild av hur de kriminella nätverken tar över Sverige. Det är så mycket frustration över straffsystemet, brottsbalken och rättegångsbalken.(--) Det är väldigt många knutna nävar i fickan", säger hon till TT. 

Och eländet rullar på.Under helgen som gått rapporterade TT om en 14-årig pojke som nästan sköts ihjäl i den kriminellt belastade förorten Fröslunda i Eskilstuna. På riksväg 41, i höjd med Fritsla i Mark kommun, strax söder om Borås blev flera personer beskjutna från en annan bil som kört upp jämsides. Ja ni vet och så vidare. Så här har vi haft det i många år nu. 

Magdalena Andersson blir förhoppningsvis och förmodligen vald till statsminister lite längre fram i veckan. I sitt installationstal som nyvald partiledare för S tryckte hon hårt på behovet av en bättre politik mot den gängkriminella utvecklingen i Sverige: "Hur är det ens möjligt att barn kan födas och växa upp i Sverige, ett av världens rikaste och mest jämlika länder, och begå mord innan de ens har fyllt 18 år? Det är ingen retorisk fråga. Det är en svår och plågsam fråga. Och den måste ställas", sa Magdalena Andersson. Två av dessa plågsamma frågor är: Finns det något civiliserat land i världen som dömer en tidigare dömd våldsbrottsling och polismördare till fem års fängelse? Och med detta i ryggsäcken; vem kan förvånas över att polisutbildningarna står halvtomma inför vårterminen?

Jag betvivlar inte ett ögonblick Magdalena Anderssons personliga och politiska vilja att få "samhället att kliva in tidigt och resolut" mot kriminaliteten; för att låna ord av polisen Hannah Bergelin. Hennes omgivning oroar dock. Inget av de partier som nu ställer krav för att släppa fram henne som statsminister trycker på i den kriminella frågan. Där står istället sådant som strandskydd och högre ersättningar till de som inte arbetar i centrum. Det vill till att Magdalena Andersson håller sitt fokus. 

 


 
 
 
 
 
 

Ämnen du kan följa
Läs mer!
Brott

Torghandlare lurade äldre – morötter för 13 000

Torghandlare lurade äldre – morötter för 13 000
Brott

16-åring döms för att ha knivhuggit 14-åring

16-åring döms för att ha knivhuggit 14-åring
Brott

Man skadad efter storbråk i Malmö

Man skadad efter storbråk i Malmö

Polisen pusslar för att förstå E4-bråket

Polisen pusslar för att förstå E4-bråket
Brott

Man misstänks ha mördats i Sundsvall

Man misstänks ha mördats i Sundsvall
Visa fler