Två partier som gärna odlar politik med långa linjer

Under den gångna helgen samlade Sveriges två största (oppositions)partier sina trogna anhängare i Blekinge.

Jimmie Åkesson var angelägen om att betona sin opposition mot delar av regeringspolitiken. Magdalena Andersson var angelägen om att betona sin opposition mot "höger- och regeringspartiet" SD.

Jimmie Åkesson var angelägen om att betona sin opposition mot delar av regeringspolitiken. Magdalena Andersson var angelägen om att betona sin opposition mot "höger- och regeringspartiet" SD.

Foto: TT/Montage av WA

Krönika2023-08-30 05:15
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

På lördagen talade SD: s Jimmie Åkesson hemma i Sölvesborg. På söndagen begav sig Magdalena Andersson (S) till Olofström, ett 25-tal kilometer norr om Sölvesborg, för att tala på ett utomhusmöte som arrangerades av IF Metall. 

Talen var ganska lika. Magdalena Andersson byggde upp sitt manus med olika varianter på temat att Sverige och Sveriges bästa förtjänade, särskilt i dessa svåra och bistra tider en bättre regering; en regering som kunde samla människor för gemenskap och trygghet istället för den splittring och handlingsförlamning som "SD-regeringen" erbjuder.

Partiledare Åkesson var inne på liknande resonemang. Fast tvärtom förstås. Hans tema var att Sverigedemokraterna nu äntligen kunde vara med och arbeta hårt för att kunna vända på den flera decennier långa eran av vanskötsel som gjort Sverige till ett otryggt, våldsamt och orättvist samhälle. 

Båda har självförtroende och båda har en förkärlek för långa linjer i sina resonemang. Socialdemokrater återkommer ofta- likt Magdalena Andersson i sitt tal i Olofström - till sin stolta 1900-talshistoria där Sverige under S-ledning steg för steg blev ett välfärdsland. Sverigedemokrater återkommer ofta - likt Jimmie Åkesson i sitt sommartal i Sölvesborg - till den uthålliga kampen under flera decennier för att bli ett riksdagsparti med växande inflytande. 

Åkesson var hård i sin kritik mot dem som vill anpassa sig och Sverige till islamistiska regler/lagar om yttrandefrihet. Han återvände bland annat till 2006 då den "socialdemokratiska regeringen stängde, efter påtryckningar från den muslimska världen, ner sverigedemokratiska hemsidor med anledning av att vi utlyst en Muhammed-karikatyrtävling till stöd för Jyllandsposten". Andersson var å sin sida mycket hård i sin kritik mot hur SD: s Richard Jomshof som är justitieutskottets ordförande i riksdagen använder sin position för att "förolämpa miljoner människor för sin tro" och för att de två mest flitiga koranbrännarna i Sverige "har kopplingar till SD."

Magdalena Andersson talade för något slags samlingsregering där Sverige kunde styras "utan SD". "Se på Danmark till exempel", sa hon. Åkesson slog fast att dagens samarbete med de borgerliga är som "silvertejp; det funkar bra tillfälligt för att lösa ett problem." Men efter valet 2026 gäller "regering eller opposition" för SD, sa Åkesson. I den frågan har Magdalena Andersson exakt samma uppfattning för sitt eget parti.