Två av de små söker sig nya vägar framåt i politiken

Johan Pehrson i aktion på scenen i Linköping på fredagskvällen. Han och partiet hoppas på en morallyftande framgång i EU-valet om drygt ett halvår. Det gör nog Miljöpartiet också.
Johan Pehrson i aktion på scenen i Linköping på fredagskvällen. Han och partiet hoppas på en morallyftande framgång i EU-valet om drygt ett halvår. Det gör nog Miljöpartiet också.

Två av Sveriges småpartier har hållit landsmöte respektive kongress under helgen.

Krönika 20 november 2023 05:15
Detta är en ledarkrönika. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

I Örebro samlades Miljöpartiet som efter nästan åtta år i regeringskansliet tillsammans med Socialdemokraterna nu försöker hitta en väg framåt. Kongressen dominerades av ett jämnt val av nytt manligt språkrör där stockholmaren Daniel Helldén drog det längsta strået när han vann över sin motkandidat med 131 röster mot 130.

I Linköping träffades regeringspartiet Liberalerna för att bråka med varandra på sedvanligt sätt. Jag tillbringade några timmar på fredagskvällen i den stora salen på Konsert & Kongress anläggningen mitt i stan.

Den sena eftermiddagen inleddes med att fastställa ordningen på den 53 namn långa valsedeln till Europaparlamentsvalet i juni nästa år. Liberalerna har ju värvat Anna Maria Corazza Bildt till listan. Hon har en bakgrund som röstmagnet vid två tidigare val till EU då hon som kandidat för Moderaterna drog ihop över 80 000 personröster. Om hon fortfarande har drivet och lyskraften kvar så kan hon vara den som ger Liberalerna ett välkommet avbrott i raden av dystra opinionsundersökningar som regelbundet placerar L långt utanför riksdagen om det vore val idag. 

Valberedningen har satt Corazza Bildt på andra plats på listan. Överst står partiets nuvarande och enda ledamot i parlamentet; Karin Karlsbro. Om värvningen av Bildt ger förväntat resultat så kommer Karlsbro inte att stå överst på listan när rösterna är räknade. Det vet Karlsbro om. Men med Bildt på valsedeln har hon kanske goda chanser att bli vald ändå.

Liberalerna vore ju inte Liberalerna om man inte på sedvanligt självplågarmanér drev fram en omröstning om Corazza Bildts placering på listan. Bildt klarade utmaningen. Hon behöll sin andraplats med 106 röster mot utmanarens 77. 

Liberalerna höll även sitt förra landsmöte i Linköping. Det var året före valet och de långa knivarna var framme i bråket om det eventuella samarbetet med M och SD. Det kändes lugnare nu. Johan Pehrson och partisekreteraren Gulan Avci rör sig åt det socialliberala hållet. Man säger nej till slöjförbud i förskolan/lågstadiet. Man markerar mot eventuellt kommande regeringsförslag om informationsplikt när det gäller invandrare utan rätt att vara i Sverige. Och Pehrson lovar att "aldrig" sitta i regering med sverigedemokrater.

Vilka Miljöpartiet aldrig eller helst vill sitta i regering med återstår att se. Den nye Helldén bör ha möjligheten att få partiet att koncentrera sig på klimatet; en fråga som nu så sakta vänder blad. Förmodligen kommer Miljöpartiet att behöva sluta upp bakom kärnkraften för att kunna vara valbara i nästa val. 


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa