Om ett år vid den här tiden är det tre månader kvar till riksdagsvalet. Mycket talar för att det kommer att bli en ganska så het partiledardebatt i juni 2022. Onsdagens partiledardebatt i riksdagen är en av de saker som talar för att hettan kommer att öka väsentligt.
Statsminister Stefan Löfven talade om en arbetarrörelse som återigen var beredd att trotsa ”de högerkonservativas motstånd” och ta ledningen för ett samhällsbygge som rättar till de ”svagheter” som pandemins härjningar avslöjat inom bland annat vård och omsorg. Ett klassiskt socialdemokratiskt valtal skulle man kunna säga. Löfven kom till kammaren med två framgångar i ryggen. Dels lyckades regeringen tidigare i veckan presentera en rejäl arbetsmarknadsreform. Ovanpå det kom under veckan nyheten om att amerikanska FBI lyckats avlyssna kriminella grupperingar i en stor del av världen. Många av banditerna hade med brottsligheten i Sverige att skaffa och svensk polis har hämtat in ett stort antal kriminella till förhör. Stefan Löfven kunde anknyta till den annars något svältfödda paradgrenen om regeringsduglighet.
Moderatledaren Ulf Kristersson målade effektivt upp en bild av sig själv som ledare för riksdagen medan Löfven styr regeringen. Det ligger en del i den bilden. Det parlamentariska läget gör att det finns en slumrande majoritet mot regeringen i riksdagen; en majoritet som då och då aktiveras när V och/eller C gör gemensam sak med Moderaterna, SD och L och KD. Kristersson nämnde – apropå FBI: s avlyssningar av kriminella – att det fanns en majoritet i riksdagens justitieutskott för att göra sådana avlyssningar lagliga också i Sverige. Men att regeringen sagt nej. Snacka om ”hyckleri”, sa Kristersson. Han påminde om att varje röst i det kommande valet är viktig. Såsom riksdagen ser ut nu skiljer det bara en röst när riksdagen har röstat om kärnkraften och ska rösta om invandringspolitiken, sa Kristersson.
V-ledaren Nooshi Dadgostar ägnade hela sitt inledningsanförande åt tuff kritik av regeringens eventuella förslag om ”marknadshyror”. Hon var effektiv i talarstolen och anklagade Löfven för att krossa den svenska modellen. ”Vi har använts som dörrmatta tidigare, det ska ärligt sägas. Men det är slut med det nu”, sa Dadgostar.
Annie Lööf (C) angrep Löfven för att ägna sig åt ”skattehöjarfantasier” och ”vänsterslag i luften” som inte har majoritet i riksdagen.
Per Bolund beskrev Miljöpartiet som det nya ”Industripartiet”. Statsminister Stefan Löfven har en del att stå i fram till valrörelsen drar igång.