Trump 2021 påminner mest om ryska kommunister 1991

Bolsjevikerna i oktober 1917 var betydligt mer målmedvetna och organiserade än Trumps stormande folkspillra 2021. Stormningen av Capitol Hill var skrämmande nog förstås. Men det var inget som välter USA.
Bolsjevikerna i oktober 1917 var betydligt mer målmedvetna och organiserade än Trumps stormande folkspillra 2021. Stormningen av Capitol Hill var skrämmande nog förstås. Men det var inget som välter USA.

Fruktansvärda bilder kablades ut från Washington på Trettondagens kväll.

Krönika 7 januari 2021 13:09
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Kongressen stormades av en pöbel som hetsats och uppviglats av presidenten Donald Trump. Tankarna gick till bolsjevikernas stormning av Vinterpalatset 1917 och till kommunisternas kuppförsök utanför den ryska riksdagen 1991. Donald Trump vann valet 2016 och trots de stora betänkligheter som fanns mot Trump i stora delar av samhället så installerades han i god demokratisk ordning. Han har kunnat utöva sitt presidentskap och sina valrörelser utan att utsättas för odemokratiska angrepp och övergrepp. USA levde upp till sin position som världens stora och ledande demokrati. Donald Trump förlorade valet 2020 och har därefter betett sig som en renodlad despot men med allt glesare trupper. Mobben som stormade kongressen bestod av några hundra till synes vilsna och halvgalna personer. De påminde dessbättre mer om det trötta ryska kommunistpartiet 1991 än om de målmedvetna bolsjevikerna 1917. Stormningen utgjorde aldrig i sig själv något allvarligt hot mot statsskicket. När polisen väl samlade ihop sig så kunde pöbeln avvisas och de demokratiska ceremonierna där valresultaten bekräftades kunde fortsätta inne i de politiska kamrarna i Capitol Hill. Det mest anmärkningsvärda är att stormningen hetsades fram av en vald president i det ena av de två sedan länge statsbärande partierna i USA.

Frågan är hur USA ska hantera Donald Trump under de två veckor som återstår av hans tid som president? Bilderna från hans kampanjmöte i närheten av kongressbyggnaderna i Washington på Trettondagen visar på ett slags hets och uppvigling mot ett demokratiskt val som känns smått kriminell. Är det realistiskt att tro att Donald Trump på ett värdigt sätt kan medverka vid det rituella maktöverlämnandet den 20 januari? Både med och utan Trump så kommer dagen då Joe Biden ska svära presidenteden att bli en stor säkerhetspolitisk utmaning för polisen och nationalgardet i USA.

Det positiva med Donald Trumps överloppsgärningar är att det sannolikt blir lättare för det republikanska partiet att fortsätta framåt utan att helt krackelera på grund av konflikter om och med Trump. Kanske kommer också de sunda sidorna av det som kallas för Trumpismen att överleva? Politiken och journalistiken har fått sig en riktig minnesbeta och påminnelse om vad även egna översittartendenser kan leda till. Trump närmade sig folkhavet som ingen makthavare gjort på länge. Det är viktigt att komma ihåg. 

Ämnen du kan följa