Trots Miljöpartiet behöver vi kunna ge skydd Ät flyende

Debatten som föregick mÄndagens riksdagsbeslut om att sÀnda vapen till Ukraina var intressant pÄ minst tre sÀtt.

Per Bolund och Miljöpartiet anvÀnder Ukrainakrisen för att slÄ ett slag för partiets invandringspolitik. Vilket Àr ett uttryck för verklighetsfrÀmmande önsketÀnkande.

Per Bolund och Miljöpartiet anvÀnder Ukrainakrisen för att slÄ ett slag för partiets invandringspolitik. Vilket Àr ett uttryck för verklighetsfrÀmmande önsketÀnkande.

Foto: Lisa Eriksson

Krönika2022-03-02 05:15
Det hĂ€r Ă€r en krönika. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

BĂ€st var nog Allan Widman frĂ„n Liberalerna. Med hĂ€nvisning till att vapnen skulle skickas ivĂ€g sĂ„ fort som riksdagen fattat sitt beslut sĂ„ höll han ett superkort tal för att inte i onödan försinka vapenleveransen. Även försvarsminister Peter Hultqvist var berömvĂ€rt korthuggen. Under sina minuter i talarstolen hann dock Hultqvist tydligt visa att regeringen Ă€r i process nĂ€r det gĂ€ller sĂ€kerhetspolitiken. Hans ordval - framförallt nĂ€r det gĂ€ller riskerna för ett vĂ€pnat angrepp mot Sverige och hans starka betoning av det helt nya lĂ€ge som numera rĂ„der för sĂ€kerheten i Europa - indikerar vad som komma skall. Mycket tyder pĂ„ att Socialdemokraterna under Magdalena Andersson hĂ„ller pĂ„ att befria sig frĂ„n det alltmer obegripliga motstĂ„ndet mot Natomedlemskap. Allvarliga kriser ger anledningar och möjligheter till positionsförflyttningar.

Ett inte fullt lika sansat anförande stod miljöpartiets sprĂ„krör Per Bolund för i riksdagsdebatten. I skuggan av Ukraina krisen tyckte han sig ana en stor bred uppslutning för miljöpartiets migrationspolitik. Den "aningen" frĂ„n Bolund utgörs nog desto bĂ€ttre av stora doser önsketĂ€nkande. Att Sverige Ă€r ett grannland som sluter upp bakom Ukraina nĂ€r Ryssland nu utsĂ€tter landet för en fullskalig militĂ€r invasion; det har inte ett dugg att göra med miljöpartiets invandringspolitik. Snarare tvĂ€rtom faktiskt. Att Sverige likt andra grannlĂ€nder till Ukraina förbereder sig för att ge tillfĂ€lligt skydd och omsorg Ă„t eventuellt stora mĂ€ngder av flyktingar; det Ă€r helt naturligt. Det Ă€r sĂ„ grannlĂ€nder gör. Den migrationspolitik som Miljöpartiet förvĂ„nande nog Ă€nnu framhĂ€rdar med Ă€r nĂ„got helt annat. 

Allt ansvar ska givetvis inte lÀggas pÄ det lilla Miljöpartiet. BÄde M och S har sina kors att bÀra. Men Miljöpartiet har haft ett avgörande inflytande pÄ invandringspolitiken sedan 2011. Resultatet? Syrien och Irak Àr de i sÀrklass vanligaste födelselÀnderna för invandrare till Sverige. Med i topp bland mer traditionella granninvandringslÀnder som Finland och Polen finns ocksÄ Iran, Afghanistan och Somalia. Inget ont om mÀnniskor frÄn dessa lÀnder. Men varför har mÀnniskor tagit sig över halva vÀrlden för att komma just till lilla Sverige? Svaret Àr enkelt. De har kommit eftersom svensk invandringspolitik har uppmuntrat dem att komma. Och nÀr de vÀl har kommit har man glömt bort dem i förorternas utanförskap. Nu förbereder vi oss för att kanske behöva ge skydd och omsorg Ät flyktingar frÄn grannlandet Ukraina. Det gör vi trots och inte tack vare Per Bolunds invandringspolitik.