Tre partier står beredda om manteln faller

Alternativet är nog tyvärr att S krymper ihop till ett maktlöst vänsterparti medan M, V och SD slåss om att ta över den fallna manteln.

Krönika 7 juli 2021 05:15
Detta är en ledarkrönika. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Stefan Löfven kom in i det partipolitiska från den socialdemokratiska bastionen IF Metall. En mix av de två stora LO-facken IF Metall och Kommunal ger oss socialdemokratins kropp och ande: Industri, konkurrens, handel, ingenjörnära teknik, produktivitet, omfattande offentlig sektor, "vanligt folk", hög organisationsgrad och ordning och reda. Socialdemokratin är inte höger eller vänster i något doktrinärt avseende. Man kan luta sig åt olika håll vid olika tider för att på så sätt kunna fortsätta regera och agera. Det som efter 1917 års utbrytning kom att bli Vänsterpartiet har emellertid kommit att sätta bilden av S som ett vänsterparti som tappat kursen.V har haft och har god hjälp av S egen vänsterfalang och av stora delar av journalistkåren som ofta reflektionsfritt och på ett omedvetet plan delar bilden av S som ett vänsterparti som förtappats och rört sig högerut.

I november 2013 var Stefan Löfven gäst i SVT: s Agenda. Ännu präglad av det genuint socialdemokratiska IF Metall svarade Löfven på programledarens försök att få honom att klargöra om han sökte sig vänster- eller högerut i sina försök att kunna bilda regering efter valet 2014? "Jag har så svårt med det här med höger och vänster, jag tror ingen kan definiera vad som är höger och vänster", svarade Stefan Löfven. Vilket han ju förstås hade helt rätt i. Utom det där med att "ingen" kan definiera vad som är höger och vänster. Det blev ett ramaskri i pressen. I en kolumn i DN undervisades Löfven om att han visst stod en "hygglig bit till vänster". För att det är så det ska vara; typ. 

Socialdemokrati av den klassiska IF Metall-andan har dock svårt att ta riktig plats i dessa dagar. Socialdemokratins utrymme att ta ut svängarna åt olika håll begränsas av det stora SD-partiet som tagit stora mängder väljare från både S och M. Det nu skrotade Januariavtalet gav ändå S möjlighet att regera vidare utifrån en hyfsat bred mittenposition. Avtalets akilleshäl var dock att S blockerades från att på allvar och med hjärtat ta itu med de tunga sociala problem som den långvarigt misskötta invandringen och kraschade integrationen ställt till med. När avtalet nu är borta är S i ett mer utsatt läge. På något sätt borde S försöka ta ett steg in mot mitten för att om möjligt kunna vinna över väljare från borgerliga partier och från SD. Socialdemokraten Stefan Löfven är som klippt och skuren för en sådan uppgift. Alternativet är nog tyvärr att S krymper ihop till ett maktlöst vänsterparti medan M, V och SD slåss om att ta över den fallna manteln.

 

 


Ämnen du kan följa
Läs mer!

Partierna har enats – de bildar Finspångs nya styre • Han blir ny KSO • Vi rapporterar direkt

Partierna har enats – de bildar Finspångs nya styre • Han blir ny KSO • Vi rapporterar direkt
Politiken

Kristersson får två veckor på sig

Kristersson får två veckor på sig
Politik

Svenska marinen redo att gå ut

Svenska marinen redo att gå ut

Debatt: Hopplöshet kan ersättas med framtidstro i hela landet

Hopplöshet kan ersättas med framtidstro i hela landet

Så personröstade Finspångsborna i kommunalvalet • "Det visar väl att jag har gjort något rätt" • Nykomling gjorde succé för V

Så personröstade Finspångsborna i kommunalvalet • "Det visar väl att jag har gjort något rätt" • Nykomling gjorde succé för V
Visa fler