Tillit bygger på att staten har koll på vem du är

De kommande tio, femton åren innehåller antagligen en del viktiga vägval för den svenska välfärdsstatens design. Relationen mellan tillit och kontroll kommer att förändras.


Katrin Westling Palm,är generaldirektör på Skatteverket.

Katrin Westling Palm,är generaldirektör på Skatteverket.

Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Krönika2022-02-02 05:15
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Frågan "vem är du?" kommer att kräva andra svar än ett samordningsnummer, ett bankid-inlogg eller ett pass från ett genomkorrumperat land. För att lita på okända personer kommer medmänniskor och myndigheter framöver att vilja veta lite mer om vem den andre är. Ökade kontroller innebär att smidigheten och enkelheten får stryka lite på foten. Vilket ökar kostnaderna och förlägger handläggningstiderna ur såväl byråkratiska som mellanmänskliga perspektiv. Men det finns nog inga alternativ. Priset för avskavd och mer villkorad tillit i samhället behöver kanske heller inte bli så högt. 

Katrin Westling Palm är generaldirektör på Skatteverket. Hon har en gedigen statlig karriär i ryggsäcken. I en längre intervju med Dagens Nyheter (1/2) talar hon om behovet av sådant som "automatiska informationsutbyten" mellan framförallt de stora statliga myndigheterna Skatteverket, Försäkringskassan, Polisen, Arbetsförmedlingen, Migrationsverket, Försvarsmakten och Kriminalvården. Registerlagstiftningen och sekretesslagarna utgör effektiva hinder för ett framgångsrikt brottsförebyggande och brottsavslöjande arbete. Katrin Westling Palm nämner särskilt att sekretesslagarna också förhindrar informationsutbyte mellan olika avdelningar på samma myndigheter. Exempelvis är Skatteverkets avdelningar för folkbokföring och skatter i lag förbjudna att utbyta information. 

Katrin Westling Palm tror också att "Sverige och svenskarna är mogna för biometrisk id-kontroll som säkrar människors identitet med fingeravtryck, ansiktsigenkänning eller andra biometriska personuppgifter."

I riksdagens socialförsäkringsutskott finns hur som helst en majoritet (de fyra tidigare allianspartierna och SD) som trycker på för bland annat slopad sekretess mellan myndigheter och en rad förslag om skärpta identitetskontroller med mera i samband med invandring. Migrationsministern säger till SVT att han "välkomnar" flera av förslagen i utskottet. 

Den centrala punkten är folkbokföringen. Statens myndigheter ska veta vilka som är i landet och enskilda medborgare behöver lätt kunna ta reda på vem den andre är. Det finns inga anledningar för regeringen att dra benen efter sig i frågan om en effektiv folkräkning. Modern teknik kan bistå den nödvändiga reformeringen. Mindre sekretess och mer informationsutbyte kan bidra till att tilliten hålls kvar på höga nivåer i samhället.