Staten börjar äntligen ta itu med de fördärvliga bidragsbrotten

Försäkringskassan: "Det kan vara så att individer som begår bidragsbrott oftare är i en miljö eller ett sammanhang där andra också begår bidragsbrott. Det finns ett stort antal individer, som vet att de kommer att bli upptäckta, och som ändå väljer att upprepade gånger ange oriktiga inkomstuppgifter och bli återbetalningsskyldiga. Risken för att få återkrav är med andra ord inte avskräckande för att fortsätta begå brott."

Nils Öberg är generaldirektör på Försäkringskassan. Han leder en myndighet som står för ungefär en femtedel av statens utgifter i år. Att Försäkringskassan nu - utan ängsliga politiska skygglappar - ser till att skaffa sig gedigna kunskaper om vilka som begår bidragsbrott är därför en viktig sak för det svenska samhället.

Nils Öberg är generaldirektör på Försäkringskassan. Han leder en myndighet som står för ungefär en femtedel av statens utgifter i år. Att Försäkringskassan nu - utan ängsliga politiska skygglappar - ser till att skaffa sig gedigna kunskaper om vilka som begår bidragsbrott är därför en viktig sak för det svenska samhället.

Foto: Claudio Bresciani / TT

Krönika2024-08-13 04:15
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Försäkringskassan beskriver i sin nya rapport "Lägesbild 2023 Försäkringskassans allvarligaste risker för felaktiga utbetalningar och bidragsbrott" (PMi 2024:4) de individer och nätverk/familjer som står för de flesta bedrägerierna mot den svenska välfärdsstaten. Enligt Försäkringskassan finns det en betydande överrepresentation av utrikes födda personer bland de cirka åtta procent av förmånstagarna som ägnar sig åt bidragsbrott av olika slag. Ett av de "riskområden" för bidragsbrott som pekas ut är bosättningsbaserade förmåner som barnbidrag, bostadsbidrag, föräldrapenning, sjukersättning, sjukpenning och underhållsstöd.

 Inför den stora EU-utvidgningen österut för 20 år sedan varnade den dåvarande statsministern Göran Persson för "social turism". Han pekade på behovet av övergångsregler för de många miljoner nya EU-medborgare från gamla korrupta kommunistländer som var på väg in på demokratins och den fria rörlighetens inre marknad. I ett radioinslag (24 mars 2004) sa Persson att "Vi ser att vi har ett trygghetssystem som är väldigt generöst som också berättigar stöd från dag ett. (--) därför är det viktigt för oss att gå igenom det här innan vi öppnar upp. (--) Vi beskriver ett problem som vi har och om vi inte orkar ta i det problemet utan bara ser det växa och kanske bli verklighet då skapar vi en grund för någonting som är väldigt farligt."

undefined
Här ser vi den tidigare statsministern och S-ledaren Göran Persson tillsammans med hustrun Anitra Steen anlända till ett evenemang tidigare i somras. Göran Persson bär på insikter om hur saker och ting hänger ihop i verkliga livet.

Statsminister Perssons ord och insikter togs inte tillvara. Förrän nu. Kan man hoppas. Av Försäkringskassans cirka sex miljoner försäkrade 19-64-åringar som fick ta del av drygt 242 miljarder kronor i bidrag/ersättningar är 24 procent utrikes födda. Sedan Perssons dagar är det framförallt gruppen från Mellanöstern och delar av Afrika som har växt kraftigast. Försäkringskassans utredare för intressanta resonemang om orsakerna bakom de omfattande bidragsbrotten. Anknytningen till den svenska staten i stort och/eller ankytning till miljöer, moraler och kulturer där brottslighet inte är normbrytande spelar roll. Den svenska statens oordning och bristande kontroller (Skatteverket bedömer till exempel att 200 000 personer i Sverige är felaktigt folkbokförda) har skapat goda och tämligen riskfria möjligheter för välfärdskriminalitet. Den växande gängkriminalitetens infiltration i närings- och förvaltningslivet underlättar för organiserad brottslighet. 

undefined
Här en bild från september 2023 då Amir Rostami överlämnade sin bidragsbrottsutredning till statsrådet Anna Tenje.

Kriminologen Amir Rostami har vid sidan av mycket annat också utrett bidragsbrottsligheten. Han talar om den svenska politikens och statsförvaltningens "senfärdighet och tunnelseende" som drivande orsaker till de problem Sverige har öppnat sig för med råge. Försäkringskassans rapport är ett steg ut ur tunneln på samma sätt Norrköpingsriksdagsledamoten och S integrationspoltiska talesperson Teresa Carvalhos uttalanden i Expressen (9/8) är ett tecken på att Socialdemokraterna, senfärdigt men likafullt, vill försöka hinna i fatt Göran Persson.