Tänk på tonen – demokratin är en skör planta

Det blev som många påpekat ett stilenligt slut när riksdagen höll sin sista omröstning före valet.

"Allt hängde på hur den politiska vilden Amineh Kakabaveh skulle rösta till slut. Något som hon enligt egen utsago bestämde först när hon gick in till omröstningen."

"Allt hängde på hur den politiska vilden Amineh Kakabaveh skulle rösta till slut. Något som hon enligt egen utsago bestämde först när hon gick in till omröstningen."

Foto: Claudio Bresciani/TT

Krönika2022-06-24 06:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Ingen visste om regeringen skulle få igenom sin vårändringsbudget med förslaget om höjd garantipension redan i augusti. Allt hängde på hur den politiska vilden Amineh Kakabaveh skulle rösta till slut. Något som hon enligt egen utsago bestämde först när hon gick in till omröstningen.
 

Det var verkligen ett följdriktigt slut på en mandatperiod där det tog 134 dagar att få en regering, som sedan haft två regeringskriser, flera misstroendeförklaringar mot enskilda statsråd och voteringar där oppositionens budgetalternativ segrat.
Samtidigt har vi fått ett uppskruvat tonläge med angrepp på sociala medier som twitter som inte förekommit tidigare. Många skulle nog tycka att ledande politiker skulle hålla sig för goda för sådant, men så ser uppenbarligen den nya verkligheten ut.
Den utvecklingen leder till en ökad polarisering. Det är betydligt svårare att kompromissa i en sakfråga om man slagit varandra i huvudet med grova påhopp. Som vanligt ligger vi bakhasorna på USA där den politiska debatten helt spårat ur. 
Där har det gått så långt att en stor del av befolkningen vägrar att tro på den fakta som just nu spelas upp som visar att Donald Trump faktiskt tänkte genomföra en statskupp när han förlorat presidentvalet. Den stora del av de republikanska väljarna som fortfarande tror att valet stals från Trump hoppas att han ska vinna nästa val och komma tillbaka som president. Alltså en man som var beredd att sätta USA:s demokrati ur spel.
Så långt har det naturligtvis inte gått i Sverige men det visar vilken skör planta demokratin är. Det är bara att hoppas att polarisering inte drivs ytterligare ett snäpp i den kommande valrörelsen. Det vilar ett tungt ansvar på partiledningarna att hålla en ton som gör det möjligt att styra Sverige efter valet då breda uppgörelser måste till om exempelvis energi och skatter.
Det finns faktiskt också en hel del som talar för att det är möjligt. Mitt i all oreda visar den gångna mandatperioden att det går att skapa samförstånd när det verkligen behövs. Under pandemin slöts leden. När Ryssland invaderade Ukraina gick det snabbt att komma överens om en Natoansökan och en kraftig satsning på försvaret. Arbetsmarknadens parter tvingades till förhandlingsbordet om anställningsvillkor och kompetensutveckling. 
Men det var som sagt också mycket som inte blev gjort under den stora oredans tid med oklara majoritetsförhållanden. Håll därför tummarna för en någorlunda anständig valrörelse som möjliggör viktiga uppgörelser i sak efter valet.
Men först. Trevlig Midsommar!