Tänk om det hade varit en nazist istället?

Cilla Benkö är vd på Sveriges Radio. När hon hänvisar till "personalärende" i fråga om relationen mellan reportern och islamisten använder hon ett "nonsensargument", enligt Jörgen Huitfeldt.

Cilla Benkö är vd på Sveriges Radio. När hon hänvisar till "personalärende" i fråga om relationen mellan reportern och islamisten använder hon ett "nonsensargument", enligt Jörgen Huitfeldt.

Foto: TT

Krönika2021-05-16 06:15
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Eko-reportern som inledde en relation av något slag med den utvisningsdömde och säkerhetshotklassade islamisten Raad Al-Duhan har vållat en hel del debatt. Relationen inleddes samtidigt som hon gjorde ett femtontal olika inslag i Ekot om Raad Al-Duhans situation. Reportagen - jag har lyssnat på några av dem - har en tämligen ensidigt kritisk vinkel som riktas mot Säkerhetspolisen och regeringen. Reportern talar om "påstådd" terrorverksamhet trots att saken är avgjord i högsta instans. Reportern talar om den utvisningsdömdes känslor och familj och inga kritiska frågor om vad han gjort för att bli klassad som ett säkerhetshot mot Sverige eller om vad hans islamism står för ställs i reportagen. Det är stiftelsen Doku som grävt fram historien som avslutades under hösten 2020 då reportern lämnade Sveriges Radio. Ekochefen och SR: s vd gjorde inget själva för att kommunicera saken när det inträffade. Under veckan har de ansvariga cheferna på public service mediet tvingats till kommentarer som väl knappast har kastat något ljus över sakens detaljer och allvar. Cheferna har hållit korten mot bröstet och hänvisat till att saken är ett "personalärende" och att det av omsorg om den f.d. reportern inte går att säga mer än vad som redan sagts.

"Ett nonsensargument", var omdömet från Kvartals chefredaktör Jörgen Huitfeldt när han kommenterade saken i podden "Den svenska modellen" som han driver tillsammans med Jonas Nordling som är chefredaktör på vänstersajten Arena. Jörgen Huitfeldt har en långvarig bana som reporter på Ekot bakom sig.  I podden argumenterar han för att en reporter på Ekot är ett slags makthavare. Reportern når ut till "miljoner människor" och kan ödelägga en politikers karriär, ett företags rykte och/eller en människas liv genom vad hon eller han rapporterar om eller inte rapporterar om. Både ledningen och den enskilde reportern borde inse detta och förstå att jobbet som Eko-reporter inte kan jämställas med att vara "truckförare eller butiksbiträde" där personalärendets sekretess är självklar. Jörgen Huitfeldt har helt rätt. Radiocheferna behöver på allvar förstå vad de håller på med. At försöka lägga locket på en story om en Eko-reporter som misstänks gulla med islamister är det sista som Public Service media behöver just nu.

Huitfeldts medskick till SR: s chefer är tänkvärt. "Tänk om det varit en nazist istället för en islamist som reportern haft en relation med; hade ni då agerat på samma tillbakalutade sätt som nu?" Troligen inte. 

Jörgen Huitfeldt är chefredaktör på Kvartal.
Jörgen Huitfeldt är chefredaktör på Kvartal.