SVT borde nog aldrig ha ändrat sig om aldrig

Förra söndagen var det val i Sverige. Ute på vallokalerna genomförde Sveriges Television i samarbete med Göteborgs universitet och Kungliga Tekniska Högskolan KTH en stor undersökning.

Henrik Ekengren Oscarsson är professor vid statsvetenskapliga institutionen i Göteborg.

Henrik Ekengren Oscarsson är professor vid statsvetenskapliga institutionen i Göteborg.

Foto: TT

Krönika2022-09-18 06:15
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

11000 väljare svarade på frågor om vilket parti de röstat på och ett antal andra frågor om sig själva, om varför de röstar på ett visst parti, vilka frågor de anser vara viktigast för sitt val av parti och så vidare. Svaren bearbetas digitalt och lagom till att vallokalerna stänger vid åttatiden så kan SVT presentera "Valun" som vallokalsundersökningarna kallas på valslang. Undersökningen i vallokalerna håller hög kvalitet och historiskt ligger felmarginalen på mellan 0, 5 till 1 procent per parti, enligt det klassiska SOM-institutet på universitetet. 

En speciell sak med förra söndagens Valu var att den presenterades som vanligt klockan 20 01 fastän röstningen fortfarande pågick på flera platser i landet. I rapporten från Valu 2018 skriver författarna Sören Holmberg Seniorprofessor, Statsvetenskapliga institutionen, Göteborgs universitet, Per Näsman Universitetslektor, KTH Kungliga Tekniska Högskolan, Stockholm, Henrik Oscarsson Professor, Statsvetenskapliga institutionen, Göteborgs universitet och Kajsa Gudmundson Projektledare Riksnyheterna SVT, Stockholm att "Det är normativt viktigt att resultat från vallokalsundersökningar inte tillåts kunna påverka själva valutgången. Därför publicerar aldrig Sveriges Television några tendenser/prognoser byggda på Valu innan alla vallokaler har stängt." 

Jag såg själv med egna ögon väldigt långa köer till förtidsröstningen på Stockholm Central vid 21-tiden på valdagskvällen. Anledningen till att svenska statliga myndigheter inte lyckades sköta röstningen på ett fastlagt sätt kommer säkert att granskas av ansvariga. SVT, KTH och Göteborgs universitet lär väl också rannsaka sig själva om det lämpliga i att ett "aldrig" från 2018 blev till ett "ibland" 2022. 

Personligen tror jag inte att den tidiga publiceringen av Valu på något sätt påverkade valutgången. I Valu ledde den socialdemokratiska sidans partier med 0, 6 procent; kanske 35 000 röster eller något sådant. Många av människorna i de långa köerna såg säkerligen på Valu i sina mobiler. Informationen från Valu kan förstå ha påverkat enskilda människor att rösta annorlunda än vad de tänkt från början. Å andra sidan skulle ju en Valu som publicerades vid säg 22 30 vara helt överspelad eftersom rösträkningen då redan hunnit ge en annan och real bild av valresultatet. Å tredje sidan borde nog SVT ha låtit Valun vara överspelad och aldrig publicerat den. Det hade varit det mest ansvariga. Säger man aldrig så gör man.