Sverige står samlat i solidaritet med Ukraina

Ryssland gick på torsdagsmorgon in över Ukrainas gränser i ett fullskaligt militärt angrepp på en självständig nation.

Krönika 25 februari 2022 05:15
Detta är en ledarkrönika. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

 I kraft av sitt storhetsvansinne och sina kärnvapen våldför sig den ryska statsledningen på allt vad anständighet och säkerhet heter. Vår del av Europa står nu på randen till en bokstavligen livsfarlig situation för många länder och för många miljoner människor i vår omedelbara närhet.

Ukraina är inte medlem av försvarsalliansen Nato och står därför militärt ensam mot den jämförelsevis mycket starka ryska militärapparaten. Hur Västmakterna ska svara på den ryska invasionen av Ukraina är en mycket grannlaga fråga. Vladimir Putins skoningslösa jakt på "lebensraum" måste förstås stoppas. Men hur? 

De hårt prövade medborgarna i Ukraina har visserligen under många år varit utsatta för ryska hot och sedan 2014 av begränsade militära angrepp och invasioner från rysk sida. Många har säkert anat och förstått vad som låg i farans riktning. Men när livet bokstavligen bombas och angrips precis där man bor och där barnen går i skola så passeras gränser av ofattbara mått. Den svenska staten och vi i civilsamhället bör göra allt vad vi kan för att lindra människors nöd och lidande i Ukraina just nu. Skulle - hemska tanke - den ryska invasionen förvärras och bli långvarig så behöver Sverige givetvis redan nu förbereda för att ta emot krigsflyktingar. Det är sådant som grannländer gör för varandra.

Den demokratiska världens svar på Rysslands invasion bör vara så specifikt och hårt riktat mot Putin och den ryska statsledningen som det bara går. Det ryska folket står knappast bakom det här krigsvansinnet. Västvärlden avvisade enat och konsekvent Rysslands krav på att få ha veto mot Ukrainas eventuella anslutning till de demokratiska partnerskapen i EU och Nato. Att ge Putin Ukraina nu; efter ett folkrättsvidrigt militärt angrepp, är otänkbart. Ukraina behöver allt stöd som är möjligt att mobilisera. Biden, Johnson, Scholz, Macron, Stoltenberg, Erdogan och andra storaktörer i Nato har viktiga timmar och dagar framför sig. 

Sverige gör också sitt. Statsminister Magdalena Andersson utstrålade trygghet och stabilitet när hon och regeringen kommenterade den ryska invasionen. Hon meddelade att försvarsministern fått i uppdrag att återkomma med förslag om hur Sverige ska kunna stärka Ukrainas "motståndskraft", hon underströk gemenskapen med M-ledaren Ulf Kristersson, med Finland, EU, USA och Nato. Och hon uppmanade oss svenskar att hålla huvudet kallt och att bry oss om barnen.


 
 
 
 
 
 

Ämnen du kan följa
Läs mer!

Widar Andersson: Världsläget mörknar österifrån–Sverige behöver regeras

Profilbild

Widar Andersson: Kristersson bör snabbt skicka artilleri till Ukraina

Profilbild

Widar Andersson: En fred i Ukraina som inte beror på en rysk seger

Profilbild

Debatt: Ukraina får nu samma hjälp som Ryssland fick en gång

Ukraina får nu samma hjälp som Ryssland fick en gång

Widar Andersson: Ryssland kan få möta sitt eget Poltava i Ukraina

Profilbild
Visa fler