För ett drygt halvår sedan läste jag Lasse Wierups mäktiga samhällsskildring ”Gangsterparadiset” Mitt starkaste intryck var mängden av meningar som ”Det går ytterligare en tid. Sedan släpps mannen fri.” ”Attunda tingsrätt kom fram till att ingen kunde fällas för brottet.” ”Båda blir frikända för inblandning i mordet på Mendez.” ”Efter några dagar släpps Rubad och förundersökningen mot honom läggs ner.” ”Åklagarmyndigheten bedömer att alla fyra måste släppas.” ”Någon timme senare är Adan släppt.” ”Efter två veckor i häkte släpps Adan, Said och Abdullahi.” ”Straffet stannade vid fängelse i två månader.” Sverige var ett gangsterparadis. De unga mördare och våldtäktsmän och utpressare som höll tyst under rättegången - om det ens blev någon rättegång - behövde aldrig vara särskilt rädda för riktigt långa fängelsestraff. Sannolikheten för att gangsters skulle hyllas och prisas i musiktävlingar i public serviceradion var större än att de skulle åka in på livstid. Så var det. Men så är det inte längre.
Skillnaden är fransk och stavas Encrochat. Fransk polis har lyckats hacka den krypterade tjänsten Encrochat som många kriminella använde för kommunikation. Genom EU-samarbete har polisen i Sverige och i flera andra medlemsländer kunnat följa när lokala gangsters planerat mord och narkotikahandel och annan tungt kriminell verksamhet. Mängder med mord har förhindrats. Och än större mängder av tungt kriminella unga män har kunnat lyftas in till häkten och anstalter.
Just nu inleds flera stora Encrochatrelaterade rättegångar mot gangsters i Stockholm, Göteborg och i Norrköping. I potten ligger hundratals fängelseår och än viktigare anas frihet och framtidschanser för tusentals barn och ungdomar som kanske slipper skolas in till offer och förtryckare i den kriminella världen.
Försvarsadvokaterna i rättegångarna ifrågasätter nu om bevisen mot deras klienter har samlats in på ett sätt som överensstämmer med svensk lag. De kriminella har pratat öppet på Encrochat i förvissningen om att de inte kunde vara avlyssnade eftersom de inte var misstänkta för ett specifikt brott. Men fransk polis tog ormens roll i paradiset och fikonlövet rasade mot marken. Där stod de kriminella nakna och avslöjade inför polis och åklagare. Jag utgår från att Sveriges regering har säkrat lagligheten i bevisinsamlingen. Vid minsta tvekan behövs en supersnabb lagstiftningsprocess som ser till att hålla så många gangsters som möjligt inlåsta. Paradiset är inget för gangsters.