Enligt en rundringning som Ekoredaktionen gjort så har 18 av Sveriges 21 regioner (landsting) problem med att klara sitt ansvar för smittspårning av personer som testat positivt för Covid-19. I en del regioner klarar man heller inte av det första steget i kedjan - att testa befolkningen. Läget känns inte helt förtroendeingivande; milt sagt. Trygghetskänslan ökar heller inte nämnvärt av insikten av att det väl i huvudsak är samma regionala organisationer som ska ansvara för de kommande vaccinationerna. "Vi ska inte underskatta den logistiska utmaningen", sa statsminister Stefan Löfven till DN (1/12) när han fick frågan om han "känner sig trygg" med att Sverige ska klara av vaccineringen på ett bra sätt. Det är nog en klok inställning från statsministerns sida.
Som lekman är jag självklart ödmjuk inför de problem som regionerna ställs inför när de plötsligt ska kasta sig över uppdraget att testa och spåra ett nytt virus. Kompetenser, förmågor och insikter är ojämnt fördelade i befolkningen och den skeva fördelningen gäller också regionerna; som i grunden är partipolitiskt styrda organisationer. Hur man än vrider och vänder på saken så är dock regionernas tillkortakommanden när det gäller testning och spårning en allvarlig påminnelse om att det svenska systemet inte fungerar under stress.
Flera regioner som Ekot talat med påpekar att statens folkhälsomyndighet har varit väldigt senfärdiga med att ge "vägledning" om att smittspårning alltid behöver genomföras. "Vägledning" är inga order utan mer ett slags tips om vad som kan vara lämpligt att göra. Beslutsordningen mellan stat och regioner är kort sagt lite flytande och oklar. Vilket ökar ansvaret i båda leden. En vag och dimmig stat är ingen ursäkt för en region att vara vag och dimmig. Omvänt kan inte staten skylla på vaga och dimmiga regioner när det som behöver göras inte blir gjort.
Inför den kommande vaccinationskampanjen behövs en mer tydlig ordergivning och mer klara besked. De extremt, och i mina ögon mycket förbryllande, höga svenska dödstalen i Covid-19, de utdragna problemen med testning och smittspårning och höstens tilltagande ansvarsbråk mellan stat/regering och regionerna kan inte nu få följas av ett vaccinationsfiasko. Problemen indikerar att det på många platser i staten och ute i regionerna saknas rätt kompetens för att leda den "logistiska utmaning" som bred och effektiv testning, smittspårning och vaccination innebär. Regeringens vaccinationsplan behöver tydligt och klart visa vem som har ansvar att göra vad när och hur.