Svenskar är i allmänhet inga högerextrema rasister

Enligt många internationella undersökningar (till exempel World Population Review 2022) är Sverige ett av världens minst rasistiska länder.

Svenskar är i allmänhet ointresserade av rasism och högerexrtremism. Vilket har att göra med hur vi har haft det under de senaste generationerna. Den rasism som finns i Sverige är därför sällan särskilt svensk.

Svenskar är i allmänhet ointresserade av rasism och högerexrtremism. Vilket har att göra med hur vi har haft det under de senaste generationerna. Den rasism som finns i Sverige är därför sällan särskilt svensk.

Foto: Foto: Ledarredaktion

Krönika2022-12-19 05:15
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vår placering på en fjärde plats på en lista som toppas av Nederländerna, Kanada och Nya Zeeland är inte förvånande. Platserna fem till tio på rankingen består av små europeiska länder som Danmark, Norge, Belgien, Finland och Österrike. Upplysta, hyggliga små välfärdsländer i Europa och/eller länder med nära anknytning till Storbritannien har vuxit ifrån många av rasismens strukturella otäckheter.

Som en kontrast till dessa fakta om svenskarnas ovilja att döma ut någon för dennes hudfärg och/eller varifrån personen härstammar; så får man som vanlig mediekonsument ofta intrycket att Sverige utgör något slags rasistisk högborg för högerextrema ursprungssvenskar.

Sofie Löwenmark är journalist och en av grundarna av insamlingsstiftelsen Doku som gör förtjänstfulla insatser för att belysa skevheter, blygheter och svagheter hos medier och politiker när det gäller att beskriva Sverige som det är på gott och ont.

Löwenmark är krönikör på Expressens liberala ledarsida. I sin senaste krönika (16/12) diskuterar hon allvarliga problem med den självbild av Sverige som rasistiskt som många möjligen går och bär på: "Dessvärre har även journalistkåren jagat de enkla, svart-vita berättelserna hellre än att granska och beskriva rasismen i dagens multietniska Sverige."

Utöver World Population Review hänvisar Sofie Löwenmark till en ny rapport om "Afrofobiska brott i Sverige" som Brottsförebyggande rådet (BRÅ) gav ut tidigare i år. I rapporten finns en - alls inte framskjuten men ändock - förklaring till hur den skeva bilden av rasistiska svenskar tycks ha satt sig i medvetandet. BRÅ: s rapport visar att: "Andelen förövare (av rasistiska brott) med annan minoritetsbakgrund var högre i Sverige (44 procent) än i övriga länder, där snittet var 31 procent. Att som afrikan ha utsatts för rasistiskt våld av en högerextremist var förhållandevis ovanligt och rapporterades av lika många i Sverige som i de andra studerade länderna i snitt (2 procent)."

Det är ju ingen raketvetenskap precis att förstå att judehat och annat rasism utvecklas negativt när invandringen till Sverige domineras av människor som kommer från länder och regioner där hård och vardaglig rasism är legio. Löwenmark skriver klokt i Expressen: "Utan en korrekt verklighetsbeskrivning kommer arbetet mot rasism inte att bli effektivt." Exakt så är det. Ideologiska föreställningar om svenskarna som ett högerextremt och rasistanstruket folk hör hemma på tillvarons verklighetsfrämmande ytterkanter.