Svensk nazistsjuka gör Covidsjukan en otjänst

Under helgen har det hållits demonstrationer mot de så kallade vaccinpassen i Sverige. Enligt uppgifter deltog några tusen människor i protesterna. Vilket inte är konstigt.

Krönika 23 januari 2022 18:30
Detta är en ledarkrönika. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

I och för sig skulle man kunna tycka att det är konstigt att demonstrera just mot vaccinpassen eftersom de tyvärr används mycket sparsamt i Sverige. Det vill till en mycket välutvecklad konspiratorisk ådra för att med vaccinpassen som drivande faktor, väva ihop en historia om frihetens snara slut i Sverige. Däremot är det inte så konstigt att det finns några tusen människor som utifrån olika grunder tror att vaccinet mot allvarliga Covidrelaterade sjukdomar i själva verket är något annat än vad myndigheterna säger. 

En erfaren och alls inte cynisk ombudsman för Socialdemokraterna i Stockholm sa redan för fyrtio år sedan till mig att den som inte lyckas få ihop i vart fall "trehundra pers" till en demonstation "mot eller för vad som helst"; den är en särdeles tafflig arrangör. Folk är i allt lägre grad trädda på samma snöre i Sverige. Det som 1982 kunde lock trehundra deltagare kan 2022 locka 3000 eller 5000. Så ser det ut. Och det är bara att gilla läget. Det allvarliga i det här sammanhanget är däremot - som bland annat Hanne Kjöller nyligen visade i en rasande elegant kolumn på DN: s ledarsida - att en bra bit över en miljon av invånarna i Sverige ännu inte har vaccinerat sig. En konsekvent användning av vaccinpass för tillträde till det mesta skulle sannolikt få upp vaccinationsgraden ytterligare några viktiga procentenheter och därmed stärka skyddet mot allvarliga sjukdomar med Covid. Vilket ju är vad som behövs.

Det finns en annan svensk sjuka som ställer till problem vid demonstrationer i maktkänsliga frågor. Jag tänker förstås på reflexen från myndigheter och media att framställa demonstranterna som "nazister" av olika slag. Visst finns det sånt folk - och kommunister och andra extremister - i environgerna; så är det oftast. Men det betyder inte att folk som demonstrerade i stort var något annat än bärare av just sina övertygelser om vaccinets eländighet och maktens sammansvärjningar. Att knyta omhuldandet av konstiga idéer till grupper med låg samhällsställning och/eller låg utbildning är också populärt. Men också det leder tankarna fel. Vare sig utbildning eller ställning är garantier för bildning och förnuft. Det finns aparta uppfattningar i riksdagen, i läkarföreningar och i universitetsledningar. För att nu bara nämna något. Det är inte kul. Men sån´t är livet. Och om nu fler går och vaccinerar sig så kan det frihetliga livet rulla på som de flesta vill. 


 
 
 
 
 
 

Ämnen du kan följa
Läs mer!

Chefsekonomen: "Ökade matpriser har ingenting med kriget att göra" – Konsumenterna får räkna med ännu dyrare matpriser

Chefsekonomen: "Ökade matpriser har ingenting med kriget att göra" – Konsumenterna får räkna med ännu dyrare matpriser

Karin Hertz: Vi satsar på klimatet – och vill att du hör av dig • Fler krig att vänta – om vi inte bromsar temperaturhöjningen

Vi satsar på klimatet – och vill att du hör av dig • Fler krig att vänta – om vi inte bromsar temperaturhöjningen

Widar: Självklart åkte jag till Kimstads Församlingshem

Widar: Självklart åkte jag till Kimstads Församlingshem

Widar Andersson: Försiktighet är en dygd i den beslutsammes pandemi

Profilbild

Coronakommissionens slutrapport presenteras – vi direktrapporterar

Coronakommissionens slutrapport presenteras – vi direktrapporterar
Visa fler