Dagens datum till ära läser jag delar av August Palms tal "Hvad vil Sosial-Demokraterna?" Vilket väl är en fråga som partiet ännu 139 år senare fortsatt sliter med?
Talet hölls på hotell Stockholm i Malmö just den 6 november 1881. På sajten "Svenska Tal" finns tretton av talarmanusets tjugoåtta sidor renskrivna och tillgängliga. August Palm var en slagkraftig agitator som med humör och humor attackerade kungar, kapitalister, regeringar och "Stormän" av alla de slag. Inget är nytt under solen. I dessa dagar går mina tankar osökt till Donald Trump mötestekniska explosioner när jag för mitt inre hör och ser August Palm agitera därinne på hotellet.
Talets uppbyggnad är klassisk för agitatorer och populister av rang. Palm startar med allt nämna några av de "vanvitiga beskylningar" som partiets motståndare sprider om partiet. (August Palms gesällvandring som skräddare har fört honom till Tyskland och Danmark och hans skriftspråk är därefter.)
Beskyllningarna är enligt Palm att S.D. bland annat inte respekterar egendomsrätten eller äktenskapet, förnekar Fädernelandskärleken och vill ha bort all religion. Så är det naturligtvis inte alls, säger Palm och tar sig sedan elegant igenom anklagelsepunkterna. Han slår fast att "S.D. vil fuldt ut respektera eganderätten men när eganderätten er til hindring för meniskohetens, för industriens, och för Statens intelektuele och ökonomiska framgång; ja så vil vi hava den bortskaffat." Det svaret kändes nog inte helt betryggande för dem som tvivlade på partiets respekt för det privata ägandet...
Beskyllningarna om bristande fädernelandskärlek var även de osanna enligt August Palm: "Men vi sätter kärleken til hela världen över kärleken til fäderneslandet!"
August Palm var en effektiv agitator som vad det led hade lite svårt att finna sig tillrätta när socialdemokratin mot slutet av 10-talet började bli mer strukturerad och regeringsinriktad. Palm var mer en gatans och tidningarnas man. Några år efter talet i Malmö åkte han i fängelse i tre månader för orden ""Vi hava en usel regering och dåliga representanter i riksdagen som ingenting begripa" som han utslungat under ett möte i Hudiksvall.
Socialdemokratin kom att bli det stora regeringspartiet i Sverige. Och är så fortfarande trots att valresultatet 2018 är betydligt sämre än 1921; vilket kom att bli det sista riksdagsval som August Palm fick uppleva. En viktig förklaring till att sjunkande röstetal inte hindrar S från att regera är nog att svaret på Palms klassiska fråga om vad Socialdemokraterna vill är att "det beror på."