Svaret på nutidens energi- och klimatkriser

Jag har den största respekt för statsminister Magdalena Andersson.

Anna Borg är vd och koncernchef på Vattenfall. Politik, energi och ekonomi är hemmaplansfrågor för henne. Hon bör ha Magdalena Anderssons öra.

Anna Borg är vd och koncernchef på Vattenfall. Politik, energi och ekonomi är hemmaplansfrågor för henne. Hon bör ha Magdalena Anderssons öra.

Foto: TT

Krönika2022-07-27 05:15
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

En av de få saker som förvånar mig med hennes ledarskap är att hon - som nyvald partiledare för S den 5 november 2021 - så kategoriskt avvisade behovet av ny kärnkraft. Jag tror det var ett förhastat uttalande.

Anna Borg är vd och koncernchef på statliga Vattenfall. I en intervju med Dagens Industri (23 juli) varnar hon för att det "kommer att bli en tuff vinter på många sätt och vis." De "sätt och vis" som hon framförallt tänker på är de höga och mycket ombytliga elpriser som svenska hushåll och företag kan få leva med under "ett tag framöver." Anna Borg framhåller två orsaker till elprisets rusningar. Dels pekar hon på den "fortsatt stora osäkerheten kring fossilgas med koppling till Rysslands krig mot Ukraina." Ett minskat utbud av rysk gas i Europa ökar efterfrågan och höjer priset på all elproduktion vilket också drabbar Sverige. Den inhemska delen av elproblemet beror enligt Anna Borg på två problem: 1. Det behövs ett ökat utbud av fossilfri elproduktion: "I närtid handlar det om vindkraft. På lite längre sikt handlar det om ny kärnkraft", säger Anna Borg till DI. 2. Brister i det svenska stamnätet för elöverföring skapar flaskhalsar för leverans av el från norr till söder: Svenska Kraftnät måste genomföra beslutade projekt så fort det bara går."

Anna Borg säger inget om risken för framtida ransoneringar av elleveranser framöver. Och kanske behöver det inte bli så illa?

Några månader runt årsskiftet 1973/74 var senaste gången som det infördes ransoneringar; då av bland annat bensin och eldningsolja i Sverige. Jag kommer ihåg det extra väl eftersom jag precis i de dagarna hade fixat körkort och köpt min första bil; en Saab V4 med frihjul. Det var lite trixande med ransoneringskort och stämplar där vid Konsumbutikens IC-OK mack i brukssamhället där jag växte upp.

Bakgrunden den gången var Egyptens och Syriens anfall mot Israel den 6 oktober 1973. De oljeproducerande arabiska staterna skar kraftigt ner oljeleveranserna till väst för att försöka tvinga fram minskat militärt och politiskt stöd till Israel.

Oljekrisen bidrog starkt - tillsammans med det växande motståndet mot vattenkraftutbyggnad - till regeringen Palmes beslut att snabbt bygga tolv kärnkraftsreaktorer för att säkra tillgången på el. Nu är nu. Den ryska gaskrisen och klimatkrisens krav på omfattande elektrifiering fordrar som Anna Borg hävdar ett ökat utbud av fossilfri elproduktion. Magdalena Andersson bör tänka om. Ny vindkraft och ny kärnkraft är svaret på nuets energi- och klimatkriser.

Karta: Vindelälven