Svårare liv för kriminella och lättare liv för poliser

När man är i opposition i politiken så ter sig saker och ting enkla och snabba att fixa till.

Juristen och ämbetsmannen Fredrik Wersäll ska utreda lagförslag som regeringen anser ska kunna bryta "tystnadskulturen" inom den organiserade brottsligheten.

Juristen och ämbetsmannen Fredrik Wersäll ska utreda lagförslag som regeringen anser ska kunna bryta "tystnadskulturen" inom den organiserade brottsligheten.

Foto: TT

Krönika2022-12-21 05:15
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

 På regeringskansliet svärs och muttras det däremot mer över hur lång tid allt tar och efter några år ligger det surdegar och jäser lite här och där bland långbänkarna i korridorerna. För den nya regering som tillträdde för nio veckor sedan är det viktigaste uppdraget som man gav sig själv i valrörelsen att med mer effektiva åtgärder lyckas med att trycka tillbaka den grova kriminaliteten i landet. Hittills i år har sextio människor skjutits ihjäl i Sverige. Det är naturligtvis helt absurda siffror för ett av världens rikaste välfärdsländer. Vi har hamnat där vi har hamnat på grund av att politiska blockeringar har producerat underlåtenhetssynder i snart ett par decennier,

På morgonen 20 december höll regeringsunderlagets fyra partiledare - Ulf Kristersson, Ebba Busch, Johan Pehrson och Jimmie Åkesson - en pressträff där de berättade vad de ska göra på tre vitala kriminalpolitiska områden. Två utredare har tillsatts. Karin Erlingsson som är rättschef på Tullverket ska utreda införandet av så kallade "visitationszoner." Riksmarskalken Fredrik Wersäll ska utreda införandet av anonyma vittnen och kronvittnen och han ska även ta sig an frågan om hur domstolar ska bedöma misstänkta gärningsmäns uppgifter i tidiga förhör.  Regeringen föreslår även att kommunernas socialnämnder ska få möjlighet att besluta om insatser till barn som har fyllt 12 år även utan vårdnadshavarnas samtycke. Idag går den gränsen vid 15 års ålder.

De två utredarna kommer att hantera frågor som är omdebatterade. Med tanke på den våldsamma kriminella utvecklingen i Sverige torde dock motståndarna mot nya vittnes- och domstolsregler och visitationszoner ha en ganska svag position. Motståndarna inom politiken, förvaltningen, juridiken och i pressen har fått styra utvecklingen under lång tid, med känt resultat. Nya åtgärder behöver testas för att mer effektivt kunna utmana och avväpna de kriminella och för att bryta "tystnadskulturen" som omgärdar den grova kriminaliteten. Och att frigöra barn i riskzonen från negativ föräldramakt borde förstås ha gjorts för mycket länge sedan. 

Visitationszoner är en metod som ger polisen chansen att "störa ut" kriminaliteten på ett enklare sätt än idag. På en viss plats och under en begränsad tid kan polisen utan konkret brottsmisstanke visitera personer och bilar för att bland annat komma åt vapen, droger och pengar. Sådana zoner kan nog försvåra livet för de kriminella och underlätta livet som polis. Självklart värt att prova. Även om det kommer att ta längre tid än vad som sas i valrörelsen.