Susanna Gideonsson vill nog gärna vända LO-skutan

Krönika 19 maj 2021 05:15
Detta är en ledarkrönika. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Susanna Gideonsson är ordförande i LO. I en intervju med Expressens Tomas Nordenskiöld (17/5) talar hon om sin frustrerade besvikelse över "politiken i Stockholm." Susanna Gideonsson är ingen duvunge i politiken. För över trettio år sedan började hon sin bana som ombudsman för SSU; det socialdemokratiska ungdomsförbundet. Hon har varit ombudsman och ordförande för Handelsfacket och har fyra års erfarenhet av att ingå i den högsta ledningen för Socialdemokraterna i Sverige.

Att en LO-ledare klagar på "politiken i Stockholm" är i sig inte konstigt eller avvikande på något sätt. LO är "ägare" till partiet i historisk mening och har många gånger under decenniernas och seklernas gång haft anledning att blåsa i stridsluren för ännu en batalj i det som tidigare kallades för "rosornas krig" mellan partiet och LO. I det kriget företrädde partiet de partipolitiska och parlamentariska realiteterna medan LO förde fram arbetarnas åsikt om vad som borde göras med skatter, pensioner, a-kassa och allt vad det nu kunde vara. De där "roskrigen" stärkte sannolikt socialdemokratins ställning i valmanskåren. Bredden i rörelsen blev bredare och mer inbjudande för folk på alla sidor och flanker i striden. När valdagen kom så upplevde de flesta i den breda arbetarpolitiska kyrkan att det trots allt inte fanns så mycket annat att rösta på än sossarna.

Det är lite krångligare och besvärligare nu. Dels har Socialdemokraterna tappat så pass mycket i väljarstöd att man undre denna mandatperiod har behövt ingå ett avtal med två borgerliga partier utöver Miljöpartiet och Vänsterpartiet; som trots allt använde sin avgörande makt för att släppa fram Stefan Löfven som statsminister i januari 2019. Dels är Sverigedemokraterna numera nästan lika stora som Socialdemokraterna i LO: s medlemskår. Den breda S/LO-kyrkan har därmed blivit smalare. S-politikens försök att utmåla SD-röstande LO-medlemmar som fascister och Hitlervänner var pinsamma bottennapp. Susanna Gideonsson varnar i Expressenintervjun för "konsekvenserna om partierna angriper SD istället för samhällsproblemen."

LO behöver också se om sitt eget hus. De två stora förbunden Kommunal och IF Metall har markerat stöd för statsminister Stefan Löfvens uppgörelse om arbetsrätten med Centerpartiet. Resten av LO bör också ansluta sig istället för att bli överkörda. LO har dessutom glidit över i alltmer flummigt vänsteristiska attityder till kunskap och ordning och reda i skola och samhälle. Det känns som om Susanna Gideonsson är en kvinna som borde kunna få LO på arbetarfötter igen. 


Ämnen du kan följa
Läs mer!
Politik

Liberalerna vill se elrabatt även i söder

Liberalerna vill se elrabatt även i söder
Politik

S i Göteborg vill inrätta integrationscenter

S i Göteborg vill inrätta integrationscenter
Politik

S siktar på 30 000 laddstolpar år 2030

S siktar på 30 000 laddstolpar år 2030

Debatt: Varningar för människohandel är osmakligt hyckleri

Varningar för människohandel är osmakligt hyckleri
Politik

Tveksamhet kring C-förslag om sänkta elpriser

Tveksamhet kring C-förslag om sänkta elpriser
Visa fler