Sunt och balanserat att känna viss misstro mot makten

Medieakademin presenterade nyligen sin årliga Förtroendebarometer. De institutioner som ökat mest i förtroende sedan förra årets mätning är Försäkringskassan, Liberalerna och Miljöpartiet.

Vare sig Magdalena Anderssons eller Jimmie Åkessons väljare har något större förtroende för regeringen. Så ser det ut. S-väljarna lär knappast bli så mycket mer förtroendefulla än vad de är idag. Frågan är om SD-väljarna är på väg att mjukna något i sin traditionella misstro mot makt och etablissemang?

Vare sig Magdalena Anderssons eller Jimmie Åkessons väljare har något större förtroende för regeringen. Så ser det ut. S-väljarna lär knappast bli så mycket mer förtroendefulla än vad de är idag. Frågan är om SD-väljarna är på väg att mjukna något i sin traditionella misstro mot makt och etablissemang?

Foto: TT

Krönika2023-03-09 05:15
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Den nya regeringen tappade mycket stort i förtroende under sina första månader jämfört med den gamla regeringens sista förtroenderesultat 2022. 50 procent hade ganska eller mycket stort förtroende för den S-regering som i september 2022 förlorade valet. Detta förtroende är nu nere på 34 procent. Vilket till stor del beror på att regeringsunderlagets största parti Sverigedemokraterna av tradition har väljare som inte är så snara med att känna något vidare förtroende för någon eller något annat än Jimmie Åkesson. I Medieakademins undersökning är det endast 33 procent av dem med SD-sympatier som har förtroende för regeringen. Vilket är en lägre andel än centerväljare (42 procent) och bara något högre än MP-väljare (27 procent) 

Lägg därtill att det endast är 22 procent av S-väljarna som har förtroende för regeringen. När de två största partierna inte har något vidare värst förtroende för regeringen ska nog statsminister Ulf Kristersson vara ganska komfortabel med 34 procent. Det ska också sägas att den nya rollen om regeringsunderlag och förhandlingspartner till regeringen tycks ha påverkat SD-väljarnas förtroendevanor. Jämfört med 2022 har andelen sverigedemokrater som har ganska eller stort förtroende för regeringen mer än fördubblats. 

Samtiden är inte särskilt munter. Nästan hälften av oss svenskar tycker att utvecklingen går åt fel håll. Kriget, inflationen, dyrtiderna, accelererat gängvåld och problemen i sjukvården får en begriplig pessimism att frodas. Det uppmärksammade strulet med utbetalningarna av elstöd har säkerligen också bidragit till den negativa stämningen. 

Det bör också sägas att en upplyst misstro mot regeringsmakten är i det stora hela mer demokratiskt sund än osund. Regeringar - särskilt om de likt i Sverige nuförtiden bygger på kontraktsparlamentarism - har en mängd olika intressen att ta hänsyn till. En hel del av de där olika hänsynstagningarna går att förstå och respektera. Men partiomsorgen kan ibland väl mycket överflygla samhällsomsorgen. Som medborgare och väljare är det därför klokt att inte bränna för mycket förtroende på politik och politiker. Av de moderata väljarna är det 70 procent som har ganska/stort förtroende för regeringen. Vilket känns som en rimlig balans. 

Socialdemokraterna når upp till hela 44 procents ganska/stort förtroende. Klen tröst för ett tigerhjärta förstås. Men en bra plattform för nya och vidare tankar.