Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Steg ett är att vinna slaget mot de gängkriminella

De repressiva inslagen i det här första tidsperspektivet utförs utöver polisen av väktare, övervakningskameror och fältare från socialtjänsten.


I Bäckby i Västerås sköts en man i 20-årsåldern till döds i november 2022.  Det är i Bäckby som polisen och kommunen laddar för att vinna slaget mot de kriminella.

I Bäckby i Västerås sköts en man i 20-årsåldern till döds i november 2022. Det är i Bäckby som polisen och kommunen laddar för att vinna slaget mot de kriminella.

Foto: Christine Olsson/TT

Krönika2023-06-18 06:15
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Söndagstidningens ledarsida kommer i sommar att bjuda på fördjupade resonemang om de stora och sammansatta samhällsproblem som vi vant oss vid att karaktärisera som gängkriminalitet. Den röda tråden i ledarsidestexterna kommer att utgöras av några av de rapporter som beteendevetaren Eva Nilsson Lundmark och nationalekonomen Ingvar Nilsson tagit fram under sin långa gärning i utanförskapsfrågor. Serien inleds idag den 18 juni och pågår fram till 20 augusti.

Flera av rapporterna som de båda har tagit fram bygger på samverkan med enskilda kommuner. Rapporten "Ensam är inte stark" bygger till exempel på ett samarbete med Västerås kommun och polis som inleddes i mars 2022. Kommunen valde ut 10 höga chefer från olika delar av verksamheten medan polisen medverkade med åtta chefer från de mest lämpliga delarna av verksamheten. Ingvar Svensson och Eva Nilsson Lundmark ledde arbetet som bland annat utgjordes av fem gemensamma seminariedagar med mellanliggande arbetsuppgifter att lösa för de medverkande.

Det riktigt intressanta är att Ingvar Nilsson och Eva Nilsson Lundmark arbetar med tre samtidiga tidsperspektiv. I det första perspektivet handlar det om att "vinna slaget". Tiden är ganska kort; 1-3 år och polisen har huvudrollen i arbetet med att slå reaktivt och repressivt mot "symptomen"; det vill säga de kriminella handlingarna som de kriminella begår. Framgången när det gäller att vinna slaget bygger på extremt lokal närvaro på "slagfältet" och att man utan att bry sig särskilt mycket om mer komplexa samband håller fokus på att lösa problem, att få fast och lagföra kriminella. De övervakande och repressiva inslagen i det här första tidsperspektivet utförs utöver polisen av väktare, övervakningskameror och fältare från socialtjänsten. 

Slagfältet koncentreras till de stadsdelar/delar av stadsdelar där gängkriminaliteten är som mest etablerad och problematisk. I Västerås är det framförallt Östra Bäckby som betraktas som utsatt område. Enligt polisens nationella operativa avdelning NOA som upprättar listorna över utsatta områden så präglas Östra Bäckby av flera så kallade "hot spots" för kriminella aktiviteter och det finns så pass många gängkriminella och grovt kriminella i området att övriga boendes liv påverkas påtagligt. I grundmaterialet som gruppen i Västerås tagit fram nämns också andra problemområden i Västerås. Även där behöver slaget vinnas. Läs mer på nästa söndags ledarsida!

Karta: Bäckby