Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Statsministerpartiet sticker ut från de övriga

En riksdag med sex partier där Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Centerpartiet kan bilda en majoritet med 180 mandat.

Att vara statsminister är inte alltid en dans på rosor. Vilket Stefan Löfven fått erfara många gånger under sina snart sex år i selen. Sekellånga erfarenheter visar dock att statsministerpartiet har det bättre förspänt än andra.

Att vara statsminister är inte alltid en dans på rosor. Vilket Stefan Löfven fått erfara många gånger under sina snart sex år i selen. Sekellånga erfarenheter visar dock att statsministerpartiet har det bättre förspänt än andra.

Foto: Jessica Gow/TT

Krönika2020-06-27 06:13
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

På andra sidan oppositionens M, KD och SD som tillsammans får ihop 169 mandat. Så skulle det enligt SVT/Novus sista opinionsmätning för säsongen ha sett ut om det varit val nu mot slutet av juni 2020.

Nu är det ju mer än två år - en evighet - fram till nästa riksdagsval. Och väldigt mycket kan hända. Coronavåren har om inte annat visat på nödvändigheten av att aldrig glömma oväntade händelsers betydelse för den partipolitiska utvecklingen. I februari detta år dalade Socialdemokraterna i många opinionsundersökningar ner mot tjugoprocentsstrecket. Sverigedemokraterna var lika stora - eller större - än S och Moderaterna var stadigt förpassat till bronsplats. Nu fyra månader senare har Socialdemokraterna ett stort försprång till tvåan M och trean SD. Detta till trots så ligger både Moderaterna och Sverigedemokraterna över sina valresultat från 2018. 

Socialdemokraternas iver att ta hand om statsministerposten i snart sagt alla väder kan lätt förstås med Coronaeffekten i färskt minne. Det parti som regerar skiljer ut sig från de andra och blir inte "ett parti bland de andra". Det finns givetvis risker med att regera. När S väger av sina sekellånga erfarenheter av regeringsinnehavets risker och förtjänster så är det dock ingen tvekan om att förtjänsterna överväger. Upp nästan tio procentenheter under Coronavåren är en sådan påtaglig förtjänst. Även om partiet kanske tappar mer än hälften av uppgången när Coronaeffekten lagt sig så har S skaffat sig ett betydligt bättre utgångsläge inför riksdagsvalet 2022 än vad som annars varit fallet. 

Lek med tanken att SVT/Novus från juni 2020 också skulle vara ett faktiskt valresultat i september 2022; skulle då S, C och V vara ett möjligt regeringsalternativ? Kanske. Det mesta hänger på vad som händer med Vänsterpartiet. Just när Jonas Sjöstedt har fått chans att blomma ut och vara den partiledare han hela tiden haft inom sig; just då är det dags att avgå. Sjöstedt skulle kanske ha kunnat tagit in V i en regering med alla de påfrestningar det skulle innebära för ett parti med en visavi folkflertalet massa konstiga uppfattningar om saker och ting.  Men nu vågar nog knappast V ta ansvar på riktigt. S och C skulle kunna bilda en minoritetsregering. Med en ny ledning skulle C - likt SD - också kunna ge stöd åt en M/KD regering. Alternativen är många men lärdomen är en: Statsministerpartiet har det bästa läget.