Hennes framträdande på Almedalens scen strax före lunch på tisdagen drabbades av tekniska problem men Ebba Busch lät sig inte rubbas utan körde på enligt en plan B. Kristdemokraterna drog verkligen en vinstlott som riksdagsparti när de valde den unga Ebba till ordförande för sju år sedan. Partiet skulle förmodligen kunna ligga och sniffa på 1-2 procent mellan valen för att sedan ryckas upp av Busch till 6-7 procent under valkampanjen. Kanske har hon också i kroppen att i något val kunna matcha den tidigare partiledaren Alf Svenssons rekordresultat på 11, 8 procent i valet 1998. Då hade han varit partiledare i 26 år. Busch har således många år på sig om hon vill bräcka Svensson.
Budskapsmässigt håller sig Ebba Busch till väl upptrampade stigar; fast i nya variationer och blandningar. Hon har förmodligen låtit sig inspireras liberalernas nye partiledare Johan Pehrson. Han har fått påtagliga framgångar i opinionen med sitt tydliga ställningstagande för "medelklassens människor" och deras förväntningar på livet och politiken. Ebba Busch talade om allas möjlighet att genom hårt arbete kunna skapa sig "villa, Volvo och vovve"; vilket i hennes tal var sinnebilden för ett tryggt, självvalt och kärleksfullt familjeliv.
Sjukvården är KD: s stora sakfråga. För att få ner vårdköerna vill Kristdemokraterna avveckla landstingen/regionerna och låta staten ta över ansvaret för sjukvården. Det är sannolikt en riktig och rimlig kursomläggning. Det saknar alltmer relevans att låta skattebetalarna finansiera ett stort antal regionala politiska/administrativa överbyggnader inom sjukvården. Att byta huvudman är emellertid ingen snabb fix för de mycket stora problem som svensk sjukvård lider av. Fördelen med en statlig huvudman är att regering och riksdag får ett direkt och påtagligt ansvar för en jämlik vård av hög kvalitet utan onödiga vårdköer i hela landet. När det inte längre går att skylla på regionerna för brister och tillkortakommanden så ökar pressen på politiken att på allvar ta itu med problemen.
Det är mycket jämnt i opinionen mellan de två regeringsalternativen. För Ebba Buschs sida handlar det om att försöka få över väljare från Centerpartiet för att därmed försvaga den socialdemokratiska sidan. Busch vände sig i sitt tal direkt till C-väljare som inte vill ge sig i lag med V i en kommande S-ledd regering. På motsvarande sätt vänder sig Magdalena Andersson direkt till väljare i Liberalerna som inte vill ge sig i lag med SD i en kommande M-ledd regering. På onsdag kväll talar C-ledaren Annie Lööf i Almedalen. Jag tror på storpublik. Ger hon några besked?