Statlig feghet och aktivism kan såra både regeringen och folket

"Nörden" Erlingsson blev förvånad av det stora intresset.
Starka skäl att bry sig om samhällsförvaltningen.
– Då såras både regeringen och folket, skriver Widar Andersson.

Här ser vi Annelie Roswall Ljunggren som är generaldirektör på Statskontoret och den tidigare riksrevisorn Helena Lindberg på scenen i kvarteret Lejonet. Deras medverkan i ESO: s seminarium om rapporten "På upplyst grund" gav mycket mervärde.

Här ser vi Annelie Roswall Ljunggren som är generaldirektör på Statskontoret och den tidigare riksrevisorn Helena Lindberg på scenen i kvarteret Lejonet. Deras medverkan i ESO: s seminarium om rapporten "På upplyst grund" gav mycket mervärde.

Foto: Widar Andersson

Krönika2024-12-13 04:15
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Tillstyrker. Avstyrker. Varken tillstyrker eller avstyrker. Dessa tre svarsalternativ vill författarna till en ny rapport ska vara de enda tillgängliga och möjliga för statliga myndigheter som svarar på remisser från regeringskansliet. Rapporten heter "På upplyst grund" och har i dagarna getts ut av Expertgruppen för studier i Offentlig ekonomi (ESO). Författare är Pensionsmyndighetens orädde analyschef och civilekonom Ole Settergren, statsvetarprofessorn Göran Sundström vid Stockholms universitet och civilingenjören Elin Berglöf som är chef vid Pensionsmyndighetens kapitalförvaltnings- och aktuarieenhet. 

Med anledning av rapporten höll ESO ett seminarium på onsdagseftermiddagen den 11 december i regeringens konferenskvarter Lejonet på Drottninggatan 4 i Stockholm. Gissur Ô Erlingsson som är statsvetarprofessor vid Linköpings universitet och ledamot i ESO: s styrelse hade uppdraget att hålla i seminariet. Jag var där. Och jag var sannerligen inte ensam. 

Enligt Gissur Ô Erlingsson var seminariet ett av allra mest besökta arrangemangen som ESO haft på mången år och dag. Vilket förvånade - men framförallt gladde - den "förvaltningspolitiske nörden" Erlingsson. Utanför det egna ganska smala skrået var han inte van vid något större allmänt akademiskt och politiskt intresse för förvaltningspolitik. 

Sannolikt har rapporten "På upplyst grund" lyckats fånga upp en del av det missnöje och ifrågasättande av samhällsförvaltningen som sjuder på många håll i samhället. Vilket i så fall är mycket välförtjänt. Invandringen, kriminaliteten och elproduktionen är exempel på samhällsområden där de statliga myndigheternas direktörer och experter såväl genom otydlighet som genom aktivism har glidit undan sitt ansvar gentemot samhälle och allmänhet. Rapporten drar en tydlig lans för ökad tydlighet och för en ökad ambition hos de statliga myndigheterna att "säga sanningen till makten" även om det innebär att gå på tvärs mot tidsanda och regeringskoalitioner. I rapportens sista mening skriver författarna att de statliga myndigheterna behöver inse att de "inte sårar regeringen genom att säga (sin) sanning till regeringen." Så är det. Däremot såras både regeringsmaktens effektivitet och det svenska folkets förtroende av fega och/eller ideologiskt halvblinda myndighetschefer som av olika skäl förtiger verkligheternas problem och omständigheter i sina remissvar.

Systemet med omfattande remisser av utredningsbetänkanden och lagförslag är en mycket etablerad och betydelsefull del av det svenska statsskicket

Den tidigare riksrevisorn, generaldirektören och Skatteverkets nuvarande ordförande Helena Lindberg medverkade i en panel på seminariet. Hon knöt an till det mycket intressanta historiska avsnittet i rapporten "På upplyst grund". Hon påminde om att sedan många sekel bakåt i tiden så är statstjänstemannens roll att "säga som det är" till kungar och statsministrar. I det moderna Sverige betyder det att statens generaldirektörer i sina remissvar till regeringen ska vara tydliga med sina omdömen om vad regeringen vill göra här och där i samhället. Den som vill avstyrka, tillstyrka eller den som vill varken eller, ska i sina remissvar och i sina argument vara tydliga och klara gentemot regeringen. Så byggs och förvaltas en bättre stat.