Statens åklagare får mer kraft att få fast gangsters

Justitieminister Morgan Johansson meddelar nu att han trots kritiken från Lagrådet går vidare med förslaget om att införa så kallade "kronvittnen" i det svenska rättssystemet.

Justitieminister går fram till riksdagen med sina kronvittnen. Vilket är helt riskfritt. Där finns en stor majoritet för förslaget.

Justitieminister går fram till riksdagen med sina kronvittnen. Vilket är helt riskfritt. Där finns en stor majoritet för förslaget.

Foto: TT

Krönika2022-03-15 05:15
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vilket betyder att han går till riksdagen med förslaget. I riksdagen finns det sedan ganska länge en hygglig majoritet för kronvittnen. Med de tre största partierna på samma sida så rullar saker och ting på som de ska.

Kronvittnen är ett svengelskt uttryck som betyder att en person som själv är åtalad för brott kan få strafflindring om han går över till "kronan" (staten/åklagaren) och berättar om andra människors brott. Systemet med kronvittnen finns i ett flertal länder; däribland Storbritannien, USA, Norge och Danmark. Erfarenheterna från Danmark har antagligen varit särskilt intressanta för den svenska regeringen. Danmark har till skillnad mot Sverige varit hyfsat framgångsrika när det gäller att lagföra och döma gangstermedlemmar. Kronvittnen har i somliga fall visat sig vara ett effektivt sätt att spräcka tystnadskulturen i gangstervärlden. Sverige behöver verkligen en liknande utveckling. Det är en tillits- och förtroendeskada av stora mått för den svenska staten att flertalet mord och andra allvarliga våldsbrott inte ändar i rättegångar med långa frihetsberövande straff för de skyldiga. 

Självklart finns det invändningar mot kronvittnen. Lagrådet skriver i sitt yttrande på regeringens förslag att det är "ytterst tveksamt" om fördelarna överträffar nackdelarna. I det allvarliga läge som den svenska rättsstaten befinner sig i visavi gangsterkriminaliteten så bör Lagrådets kritik tas in på plussidan. Myndigheten håller det inte för otroligt att fördelarna faktiskt kan övertrumfa nackdelarna. Till nackdelarna räknar Lagrådet bland annat regeringens förslag om att åklagare och kronvittnen kan "göra upp" före och utanför huvudförhandlingen i rättegången. Denna kritik anknyter till den så kallade "Omedelbarhetsprincipen" som intill alldeles nyss har styrt rättegångsförfarandet. Endast det som sägs/åberopas direkt på plats i rättssalen får ligga till grund för domar. Från med 1/1 i år 2022 så gäller dock nya lagar som gör det möjligt att "tidiga förhör" i förundersökningen kan ha bevisvärde i rättegången. Vilket tillsammans med kronvittnen är viktiga steg för ett mer effektivt rättsväsende som inte enkelt kan manipuleras av kriminella som tiger i förundersökningen och ljuger i rättegångssalen. Och effektivitet är precis vad Sverige behöver.