Staten ska inte förmedla livslångt utanförskap

Maria Mindhammar är generaldirektör på Arbetsförmedlingen. Hennes arbete bör endast omfatta hyggligt snabbt anställningsbara människor.

Maria Mindhammar är generaldirektör på Arbetsförmedlingen. Hennes arbete bör endast omfatta hyggligt snabbt anställningsbara människor.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Krönika2021-07-16 05:15
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Arbetsförmedlingen gör bedömningen att andelen långtidsarbetslösa snart utgör mer än hälften av de öppet arbetslösa personer som är inskrivna på förmedlingen. Det betyder att antalet som varit registrerat arbetslösa mer än 12 månader snart kommer att nå upp till 200 000. Det är fler människor än vad som sammantaget är skrivna i Norrköping, Finspång, Söderköping och Valdemarsvik. Det är några stycken; kort sagt. En mycket stor del av de långtidsarbetslösa är människor som flyttat till Sverige från länder och regioner utanför Europa.

Arbetsförmedlingen är samtidigt inne i en ny fas av reformering där tanken är att steg för steg flytta ut genomförandet av förmedlingen till arbete/studier till privata utförare; som den arbetslöse själv väljer emellan; bland annat professionella bemannings- och vuxenutbildningsföretag. Arbetsförmedlingen godkänner de företag som får vara med som leverantörer och Arbetsförmedlingen väljer även ut de av de arbetssökande som bedöms vara lämpliga att ingå i tjänsten. Leverantörernas ersättning är resultatbaserad: de högre inkomsterna uppenbarar sig först då den arbetssökande gått vidare till arbete eller studier under åtminstone fyra månader. Jag har kollat runt på ett 25-tal slumpvis utvalda hemsidor för dessa förmedlingsföretag. Tonen är allmänt hurtig med många utropstecken efter meningar som "hos oss står Du i centrum" och "vi hjälper dig att maxa ditt CV". Det kan självklart vara bra och seriösa företag som döljer sig bakom även sådana formuleringar. I en utvärderingsrapport från den begränsade verksamhet som pågått under ett år sägs också att cirka 40 procent av de arbetslösa gått vidare till arbete/studier. I utvärderingen nämns dock att det under perioden gjordes justeringar av vilka som skulle ingå i förmedlingsföretagens verksamhet. Vid inledningen var 55 procent långtidsarbetslösa – efter justeringen var motsvarande siffra 35 procent. "Leverantörernas möjligheter att nå resultat, och därmed få betalt, har alltså förbättrats väsentligt under den senare halvan av det första året med tjänsten", skriver Arbetsförmedlingen i sin utvärderingsrapport. 

Så kan det nog vara. För rätt sorts arbetslösa kan nog hurtiga bemanningsproffs vara en bra medicin. Men för den växande gruppen långtidsarbetslösa fordras nog i många fall helt andra doktorer. Många av dem är rakt på sak sagt låtsasbokförda in i arbetskraften. Här behövs gedigna reformer om det ska bli några resultat. Staten ska inte förmedla utanförskap och evig bidragsförsörjning.

(Artikeln har ändrats. Efter påpekande från Arbetsförmedlingen har två procentangivelser korrigerats)