Sophia Jarl tappar majoriteten – väntas lämna sin post

Tidigt på fredagsmorgonen meddelade Liberalerna i Norrköpings kommun att de hoppar av Borgerlig samverkan (Moderaterna och Kristdemokraterna) som med stöd av Sverigedemokraterna har styrt kommunen sedan valet 2022.

Spårvagnen håller på att spåra ur för Sophia Jarl i Norrköping. Kommer Liberalernas avhopp leda till att hon avgår? I så fall  öppnar sig en möjlighet för S och M att baxa upp vgnen på rälsen igen med hjälp av Linköping.

Spårvagnen håller på att spåra ur för Sophia Jarl i Norrköping. Kommer Liberalernas avhopp leda till att hon avgår? I så fall öppnar sig en möjlighet för S och M att baxa upp vgnen på rälsen igen med hjälp av Linköping.

Foto: Joakim Blomqvist

Krönika2023-11-03 08:54
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det betyder att kommunstyrelsens ordförande Sophia Jarl tappar fyra mandat. Det öppnar sig då en möjlighet för Socialdemokraternas Olle Vikmång och Maria Sayeler Behnam att samla ihop en majoritet med totalt 44 mandat av de tillgängliga 85 som finns i fullmäktigeförsamlingen. Det ska understrykas att majoriteter inte byggs av enbart mandatmatematik. Politiken ska hänga ihop på hyfsat bra sätt också. Det finns flera möjliga utgångar ur den kris som nu har uppkommit i Norrköpingspolitiken.

Den liberale gruppledaren Reidar Svedahl upprepar i Folkbladets intervju med honom nu på morgonen att missnöjet är helt inriktat mot Sophia Jarl. Säg att Moderaterna internt skulle besluta sig för att Sophia Jarl får lämna sin post och ersättas av en annan person så kan Reidar och L komma tillbaka. Då är det vi ser att karaktärisera som en palatskupp hell enkelt. 

Eller så är det liberala missnöjet mer genuint politiskt och då kan det finnas ett intresse hos L att gå in i en annan majoritet. Men här finns många "om" förstås. Den stora frågan är ju om Vänsterpartiet med sina åtta mandat är regeringsdugligt? Det är en svår tid att regera. Det kommer att behöva sparas, varslas och gå emot det man hellre skulle vilja göra? 

Jag vet att det både inom Moderaterna och Socialdemokraterna finns ett intresse för att följa Linköping i spåren. Där har Kristina Edlund (S) och Niklas Borg (M) ett stadigt grepp om kommunen. S och M förfogar över 46 mandat i Norrköping. En sådan upplösning vore förstås bäst för Norrköping. 

Vi får följa utvecklingen. Sophia Jarl lär snart komma med ett besked om hon avgår eller inte.