Som en klok storasyster till ett tvärvändande Sverige

Den 2 april är det riksdagsval i Finland. I de senaste opinionsundersökningarna från YLE (Finlands SVT) är det nästan helt lika mellan de tre stora partierna.

Krönika 7 mars 2023 05:15
Detta är en ledarkrönika. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Samlingspartiet (typ Moderaterna) leder någon procentenhet före de andra två större partierna Socialdemokraterna och Sannfinländarna (ungefär som SD). Finland har under det gångna året upplevt än mer rysk dramatik än vad vi i Sverige gjort. Finland ligger där det ligger med en lång landgräns mot Ryssland. 

De stora doserna av rysk dramatik i Finland har självklart att göra med landets historia och geografi.Sedan Sverige förlorat Finland till Ryssland 1809 så blev Finland under drygt ett sekel en del av det tsarryska riket. Under åren 1939-1944 utkämpade Finland två krig mot Ryssland (Sovjetunionen) 

När de tyska nazisterna och kommunisterna i Sovjet förhandlade fram sin egen "säkerhetsordning" för Europa ritades Finland in i den ryska intressesfären. När Finland vägrade inordna sig så anföll Sovjet i november med stora styrkor. I mars 1940 fick Finland sträcka vapen. 

Parallellen till februari 2022 då Ryssland storskaligt anföll Ukraina är lätt att se. Ukraina som tidigare var del av det sovjetryska riket, anfölls med ungefär samma argument om den ryska intressesfären som drabbade Finland 1939. Och det finska folket och politiken insåg snabbt fara å färde. Samtidigt som den svenska dåvarande statsministern Magdalena Andersson i början av mars 2022 ännu talade om att en svensk Natoansökan i nuläget skulle vara "destabiliserande" så satte Finland full fart mot Nato. En "full fart" som visserligen utfördes på det eftertänksamma och problemkloka sätt som Finland oftast rör sig på i världen. Men riktningen var solklar. 

Finland har allt klart i sin riksdag för att gå med i Nato. Sannolikt är allt det formella klart i god tid före valet den 2 april. Samlingspartiet har en lång tradition av att förorda Natomedlemskap. Frågan har dock varit närmast stendöd, handel och utbyte med Sovjet och Ryssland har stått i förgrunden. När ryssen så gick till militär attack igen mot ett grannland fick Samlingspartiet lite extra vind i opinionsseglen. Socialdemokraterna har knaprat in under vintern medan Sannfinländarna, enligt Yle, har legat ganska still på sina nitton procent. 

Finland är som en klok storasyster för oss i Sverige. Medan vi gärna ägnar oss åt pubertala tvärvändningar i tunga frågor som EU, invandring, värnplikt och Nato så korrigerar Finland sin kurs gradvis medan hon går så stilla framåt. Valet kommer inte att ändra på så mycket. Vilket känns tryggt. 


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa