För säkerhets skull behöver vi leva våra liv bättre än vanligt

I onsdags 14 augusti lämnade justitieminister Gunnar Strömmer en redogörelse för säkerhetsläget i Sverige.


Justitieminister Gunnar Strömmer (M) på scenen tillsammans med Johan Olsson, chef för Nationella operativa avdelningen vid Polismyndigheten  och Fredrik Hallström, operativ chef vid Säkerhetspolisen.

Justitieminister Gunnar Strömmer (M) på scenen tillsammans med Johan Olsson, chef för Nationella operativa avdelningen vid Polismyndigheten och Fredrik Hallström, operativ chef vid Säkerhetspolisen.

Foto: Lars Schröder/TT

Krönika2024-08-16 04:15
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vid sin sida hade Strömmer chefen för polisens operativa avdelning Johan Olsson och säkerhetspolisens operativa chef Fredrik Hallström. 2023 höjde Säpo risken för terrordåd i Sverige från en trea och till en fyra på en femgradig skala. Enligt Fredrik Hallström ser man inga anledningar att vare sig höja eller sänka terrorrisken. Tidigare ståhej runt koranbränningar och annat har i och för sig klingat av; vilket talar för en lägre risk för terrordåd. Å andra sidan har kriget mellan Israel och Hamas/Hizbollah/Iran ökat riskerna för "polarisering och radikalisering"; vilket tillsammans med kriget mellan Ryssland och Ukraina/västvärlden talar för ökade risker för terrorattacker mot Sverige och svenska intressen. 

 

Vår gängorganiserade brottslighet har ovanpå allt detta sina egna terrorliknande drag. Sprängningar och skjutningar på allmänna platser har gjort att många helt oinblandade människor mist livet/skadats för livet. Ännu fler har fått se sina bostäder, trygga livscirklar och privatekonomier bokstavligen sprängas i luften.    

Allt är inte nattsvart. Långt därifrån. Sverige är idag ett långt mer medvetet, moget och alert västland än vad vi var för något decennium sedan. Vi är numera en del av den västliga försvarsalliansen Nato, vi har inrättat relevanta och tydliga lagar mot samröre med terrorism och polis och åklagare har allt bättre koll på landets gängkriminella. Häkten och fängelser fylls ständigt på med brottslingar som mer effektivt än någonsin tidigare plockas bort från gatan för att avtjäna allt längre straff. 

Socialpolitiken släpar efter. Låt-gå-politik har under lång tid präglat de sociala insatserna för att värna barns och ungdomars goda uppväxtvillkor. Politisk ängslighet och tjafs om "utmaningar" istället för att gå rakt på problemen har i många fall lämnat walkover till hedersförtryckare och gängrekryterare. Nu är en ny och mer ingripande socialtjänstlag på gång. Det går att ana konturerna av en vettig skolpolitik där ordning och reda och kunskap är i centrum och där undermåliga skolor stängs. En stram invandringsregim är på god väg att etableras; vilket ger det svenska samhället bättre chanser att komma igen som normgivare och integrationskärl.

Rådet från säkerhetsfolket på Gunnar Strömmers pressträff i onsdags var att vi medborgare ska "leva på som vanligt". Rådet kan spetsas till lite grann. Vi bör leva på lite bättre än vanligt. Lever vi bara som vanligt så lär samhället bli som vi nu har vant oss med. Och det duger inte riktigt. Bättre kan vi.