Klok politik handlar om att se människan som hon är på gott och ont. Att vara utrustad med en sådan blick och en sådan synförmåga är vad som karaktäriserar bra socialarbetare och kloka socialpolitiker. Att se människan som hon är betyder absolut inte att man nödvändigtvis måste känna sympati med människans livsval och beteenden och beroenden. Men när vi ser på varandra som de vi är så utstrålar vi empati; en förståelse för att det är som det är. Och i den förståelsen ryms en möjlighet till förändring och förbättring.
Antalet personer som någon gång under året beviljats försörjningsstöd/ekonomiskt bistånd i Norrköping har stadigt sjunkit sedan 2019. Ungefär 1, 5 procent av Norrköpings befolkning har, under kortare och längre perioder under 2024 tagit emot det som tidigare kallades för socialbidrag. Rikstrenden går åt samma håll; det vill säga nedåt. Men Norrköping ligger i frontlinjen av trenden. Frågan är om det är bra eller dåligt?
I Folkbladets podd "Widar Möter" har det tidigare kommunalrådet och Kompetensförsörjningsnämndens ordförande Eva-Britt Sjöberg (KD) medverkat för att tala om tillståndet på Norrköpings bakgårdar. Kompetensförsörjningsnämnden ansvarar för försörjningsstöd/ekonomiskt bistånd och även för kommunens stödverksamhet för skuldsatta Norrköpingsbor. Linda Uller som arbetar som verksamhetschef på Kompetensförsörjningsnämnden har varit mycket behjälplig med att leverera underlag, siffror och även delat med sig av sina professionella erfarenheter av hur vissa tendenser i bakgårdarnas utveckling kan tolkas.
Både Eva-Britt Sjöberg och Linda Uller pekar på risken för en tillväxt av människor som kan komma att behöva försörjningsstöd för att hanka sig fram. Att antalet hushåll och personer som idag uppbär försörjningsstöd minskar är i allt väsentligt en god nyhet. Att pusha och lotsa och utbilda friska och arbetsföra människor för att minska deras bidragsberoenden för att istället öka deras beroende av arbetsinkomster; det är för alla inblandade människor en Gudi behaglig gärning.
Henrik Brolinson från organisationen Hela Människan har också gästat podden Widar Möter. Han står mer eller mindre bokstavligt mitt på bakgården och ser människor i missbruk och hemlöshet som befinner sig i olika stadier av utanförskap. Somliga är på väg upp och ut, andra står tämligen socialt stilla i sitt beroende av hjälpinsatser medan andra far alltmer illa. I kommande poddar om Norrköpings bakgårdar kommer vi bland annat att höra socialnämndens ordförande Monica Holtstad, en socialdemokratisk röst och ett inlägg från en person som här och nu lever på bakgården.