Socialdemokratiska självtankar i Engelsbergs backspegel

För snart 11 år sedan, den 9 februari 2011, genomfördes seminariet "Hvad vilja Socialdemokraterna" på Engelsbergs bruk.

Lotta Gröning

Lotta Gröning

Foto: Jonny Vikström

Krönika2021-12-12 06:15
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Verksamheten på det vackra och anrika bruket utgör en del av Axel och Margaret Ax: son Johnsons stiftelses göranden och låtanden för allmännyttiga ändamål. En del av verksamheten består av seminarier likt det ovan nämnda. Vid seminariet medverkade en rad kända socialdemokrater med föredrag om hur de såg på socialdemokratins framtid; detta det femte året av socialdemokraternas oppositionstillvaro under Fredrik Reinfeldts regeringar. Vid sammankomsten medverkade även utomstående historiker och författare med sina tankar och reflektioner. Några utav inledarnas föredrag gavs senare under året ut som en liten bok. Denna lilla pärla till bok råkade jag få ögonen på i början på december i år då jag själv gästade Engelsbergs bruk för att, lustigt nog, medverka på ett seminarium om socialdemokratins idéer. 

Bara för att ge hela bilden så ägnar sig inte stiftelsen enbart åt seminarier där det grunnas över Socialdemokraterna. Verksamheten spänner över ett mycket brett spektrum av kultur, filosofi, omvärldskunskapande, arkitektur, ekonomi, industri och politik. Det förstnämnda seminariet från 2011 ingick i en seminarieserien "Från järnbruk till hjärnkraft". Det sistnämnda seminariet från 2021 ingår i en serie av seminarier där vart och ett av de åtta riksdagspartiernas idéer och ideologier granskas. Genomgående kan man säga att varje ämne/företeelse/parti som är uppe till rakning på Engelsberg får finna sig i att nagelfars ur ett historiskt perspektiv, ur en här-och-nu-vinkel och med en avslutande bedömning av framtidschanserna. Stämningen är avspänd och förtrolig i den meningen att deltagarna kan tala fritt utan risk för att otillfrågade bli citerade utanför seminarierummet. 

På seminariet 2011 medverkade bland andra nuvarande finansminister Mikael Damberg och justitieminister Morgan Johansson. Statsvetarprofessorn Tommy Möller har lämnat ett av de från partiet utomstående bidragen till boken. Journalisten och numera riksdagskandidaten för Liberalerna Lotta Gröning var moderator för evenemanget. Lotta Gröning har under många år varit en aktiv och uppskattad deltagare i flera utav stiftelsens aktiviteter av olika slag. Under jul och nyårsveckorna ska jag här på ledarsidan skriva betraktelser utifrån bidragen i boken. Veronica Palm som 2011 var riksdagsledamot och ordförande för Socialdemokraterna i Stockholm inledde seminariet och står först på min lista. Mycket nöje!