Att det inte räckte för att regera vidare är en sak för sig. Den förlorade regeringsmakten är förstås i grunden allt som räknas inom socialdemokratin. Så har det varit i hundra år och så kommer det antagligen att vara i hundra år till; givet att inte S transformeras till ett helt annat parti. I en snabb valanalys inifrån partiet landar S tankesmedja Tiden i ett oroligt konstaterande från analysförfattaren Ellinor Eriksson om väljarsammansättningen i partiet.
– Vi tycks vinna lättrörliga väljare medan vi på sikt tycks förlora vår bas, i småstäder, på landsbygd och i miljonprogramsområden, säger Ellinor Eriksson i en intervju med TT. (22 september)
Oftast är valanalyser förklädda pläderingar för sådant som analysmakarna alltid trott på. Inom socialdemokratin är det närmast legio att vänsterfalangen presenterar analyser där problemet sägs vara att partiet är för långt till höger. Vänsterklubben Reformisterna presenterade ett sådant program på DN Debatt 20 september. Man vill ha mer "konflikter inom den ekonomiska politiken", högre skatter och kraftigt höjd statlig belåning. Detta och liknande resonemang är formulär 1 A inom partivänstern och upprepas utan minsta hänsyn till tidsandan och värderingarna inom de breda befolkningsgrupperna. Det finns inget som helst tryck för ännu högre skatter i ett samhällsläge där elpriserna och inflationen stiger och där bostadspriserna faller. Många medborgare även i annars trygga inkomstlägen känner oro för att pengarna ska räcka. Det ärt Sverige idag. Vilket Socialdemokraterna naturligtvis förhöll sig till under valrörelsen. Allt annat hade drivit väljarna från partiet.
Tankesmedjan Tidens valanalys är mer sansad. Partiet kritiseras dock för att man inte "pratade mer" om sjukvård och välfärd; frågor som väljarna i olika opinionsundersökningar före valet pekat ut som de allra viktigaste. Sjukvårdens förtjänster och problem är självklart mycket viktiga samhälls- och valfrågor. Men mycket få väljare byter block på grund av sjukvårdspolitiken; som faktiskt till stora delar förvaltas av regionala förvaltningar och folkvalda regionpolitiker. Invandring, dyrtiderna och den gangsterkriminalitet där folk skjuts ihjäl i drivor har däremot förmåga att flytta väljare över till högern och till SD. Därför "pratas" det mest om sådana saker. Och S kom på defensiven. Så hänger det ihop.